НОВИНИ

Остра нужда от работна ръка: Най-много се търсят готвачи и шивачи

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 11.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесът има остра нужда от близо 240 000 работници и специалисти в различни сфери. Най-голям дефицит има от шивачи, продавачи, машинни оператори и готвачи. Над 70% от работодателите в България се затрудняват да си намерят персонал в тези области. Данните са от проучване на Агенцията по заетостта.

В закусвалня в Благоевград повече от седмица търсят персонал. Имат нужда от баничар и продавач. Заплащането е над 1000 лева месечно, но кандидати почти няма.

"Няма! Появиха се там едно или две момичета и това е. Няма хора, няма кандидати за работа", казва Димитър Бакалов, хлебопроизводител и собственик на закусвални.

Подобна е ситуацията и в съседните магазини, ресторанти и кафенета, където също са разлепени обяви, че търсят персонал.

"Който и да попиташ колега, в почти всички заведения се търсят или бармани или сервитьор. Да оставим това, че тези хора, които се появяват нито имат някакво образование, нито имат стаж, нито имат някаква практика", казва още Димитър Бакалов.

Над 500 свободни работни места са обявени и в Бюрата по труда в Благоевградска област, повечето са в сферата на услугите и търговията. И въпреки че работодателите се оплакват, че все по-трудно намират кадри, в региона се отчита положителна тенденция към намаляване на безработните.

"В последните няколко месеца прави впечатление, че имаме две общини с изключително ниско равнище на безработицата на територията на област Благоевград. Това е самата община Благоевград с 3,7% равнище на безработица и община Сандански с 3,9%", заяви Станислава Поповска, директор на Бюрото по труда в Благоевград.

Благоевградска област обаче остава в дъното на класацията по заплащане, като средната месечна заплата е около 1000 лева, което кара много млади хора в трудоспособна възраст да търсят препитание в столицата или в чужбина.

Репортер: Антония Сукалинска

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Никола Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан
Министър Никола Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан
Земетресение със сила 7,6 е регистрирано в Папуа Нова Гвинея
Земетресение със сила 7,6 е регистрирано в Папуа Нова Гвинея