НОВИНИ

АЕЦ "Запорожие" спря работа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:54, 11.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

АЕЦ "Запорожие" напълно е спряла работа. Това съобщи украинският оператор на атомната централа "Енергоатом", цитиран от Ройтерс. Уточнява се, че шести реактор на централата е бил изключен от електропреносната мрежа. В сряда Киев предупреди жителите около най-голямата ядрена централа в Европа, която се намира под руски контрол, да се евакуират в името на собствената си сигурност. Украйна и Русия взаимно се обвиняват за нанасянето на удари по Запорожката атомна централа, които могат да доведат до ядрена катастрофа.

Русия иска разяснения за доклада за АЕЦ "Запорожие", Киев приветства предложението за "зона за сигурност"

В 3.41 ч. местно време, връзката на шести блок на АЕЦ "Запорожие" с електрическата мрежа е била прекъсната. Функционирането на централата е било напълно преустановено като мярка за сигурността на ядрения обект, съобщи украинската енергийна компания "Енергоатом". Предстои постепенното охлаждане на последния работещ реактор на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"Енергоатом" уточнява, че заради руски обстрел инфраструктурна връзка на централата с електропреносната система е била повредена. По-късно тя е била възстановена, но рискът от нанасянето на допълнителни щети остава висок. Това би създало необходимост от захранването на централата с дизелови генератори. Асошиейтед прес цитира представител на компанията, според когото АЕЦ "Запорожие" разполага с дизелово гориво, достатъчно само за десет дни.

В сряда Киев предупреди жителите около ядрената централа, която се намира под руски контрол, да се евакуират в името на собствената си сигурност. "Енергоатом" и президентът Зеленски отново призовават руските сили да се изтеглят от Запорожката атомна електроцентрала и там да се създаде демилитаризирана зона.

МААЕ публикува доклада си за сигурността на АЕЦ "Запорожие"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек триумфира на US Open
Ига Швьонтек триумфира на US Open
Димитър Димитров, ЦИК: 400 машини ще бъдат на разположение за пробно гласуване
Димитър Димитров, ЦИК: 400 машини ще бъдат на разположение за пробно гласуване