НОВИНИ

Русия иска разяснения за доклада за АЕЦ "Запорожие", Киев приветства предложението за "зона за сигурност"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:34, 07.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Русия поиска разяснения от Международната агенция за атомна енергия за доклада ѝ за АЕЦ "Запорожие". В документа, представен от генералния директор Рафаел Гроси след инспекция на съоръжението се казва, че ситуацията там е тревожна и се предлага "зона за сигурност" за района на централата. Киев подкрепи инициативата.

Президентът Владимир Путин участва в Източния икономически форум, където заяви, че санкциите на Запада са глобална заплаха, и че Москва не е загубила и няма да загуби нищо след началото на военната операция в Украйна.

Докладът от 52 страници за Запорожката АЕЦ беше представен от директора на Международната агенция за атомна енергия и беше обсъден в Съвета за сигурност на ООН. Според Москва, той повдига "известни въпросителни" и са необходими подробности. Киев приветства предложението за "зона за сигурност".

"По отношение на предложението на Международната агенция за атомна енергия за "зона на сигурност" около централата - трябва да се види за каква точно защита става дума. Ако предложението е за демилитаризирана зона - което е логично, защото именно военното присъствие на руснаците постави Запорожката ядрена централа на ръба на радиационна катастрофа - то ние ние можем да подкрепим такава "защитена зона", каза Зеленски.

От март най-голямата в Европа и Украйна ядрена централа е под руски контрол, но в нея работят украински екипи.

От седмици Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрел в района на съоръжението. Всички реактори на централата са изключени от електропреносната система на Украйна, но тя продължава да функционира.

Междувременно във Владивосток се провежда мащабен бизнес форум. При откриването му президентът Владимир Путин заяви, че Западът всячески се стреми да запази статуквото и да подчини останалия свят на собствените си правила.

"След пандемията обаче, се появиха други предизвикателства - от глобален характер, които застрашават цели свят. Имам предвид санкционната треска на Запада. Неговите агресивни и неприкрити опити да наложи на други страни определени модели на поведение, да ги лиши от суверенитет и да ги подчини на волята си. В това няма нищо необичайно - това е политика, която колективният Запад води от десетилетия", каза Путин.

По думите му, Русия не е започвала военни действия, а се опитва да прекрати такива, започнали през 2014 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди крайния срок: Само няколко партии са подали информация за дарения и дарители
Преди крайния срок: Само няколко партии са подали информация за дарения и дарители
Томас Тухел: Ядосан съм на себе си, далеч сме от истината
Томас Тухел: Ядосан съм на себе си, далеч сме от истината