НОВИНИ

Остри реакции срещу решението на Шарл Мишел да стане евродепутат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:30, 09.01.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз започна с неочакван обрат. Бившият премиер на страната и настоящ председател на Европейския съвет Шарл Мишел обяви амбициите си да продължи да играе водеща роля в европейската политика - като водач на листата на своята либерална партия - валонското "Реформаторско движение" на европейските избори през юни. Решението си Мишел обяви пред партията и в интервю само за няколко белгийски медии. В официалните му уебстраници като председател на Европейския съвет няма и ред по темата.

"Работих усилено и ще продължа да го правя до последния ден в качеството ми на председател. Знаем, че това лято, след изборите през юни, ще е време за демократичен преход. След изборите Европейската комисия също ще има шанса да предаде щафетата на нов екип. Така, че е правилно по време на този демократичен преход онези хора, които поехме отговорности - защото аз бях номиниран като председател на Съвета от 27 държавни и правителствени ръководители - да се изправим пред европейските гласоподаватели чрез всеобщото избирателно право. Така че това не е лесният вариант, това е отговорният вариант", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Решението на Мишел предизвика остри реакции - най-често срещаната - че се опитва да гарантира собственото си политическо бъдеще с добре платена работа в ЕП. Мишел няма шанс да получи втори мандат като председател на Европейския съвет. Нито пък да наследи Урсула фон дер Лайен в Еврокомисията. Очакванията са по-скоро самата тя да се кандидатира и да бъде подкрепена за втори мандат.

Мандатът на 48-годишния Мишел в Европейския съвет беше белязан от постоянна конкуренция с Урсула фон дер Лайен. Връх на напрежението между двамата беше скандалът "Софагейт" в Анкара през април 2021 г. Тогава в залата за среща с турския президент Ердоган имаше само едно кресло за европейските гости. Мишел се настани в него, като остави Фон дер Лайен да седне на странично канапе.

През април Мишел беше обвинен, че често ползва скъпи частни самолети за командировките си.

Ако действително бъде избран за евродепутат, Мишел ще трябва да положи клетва през юни. Това означава, че за периода юни - ноември европейските лидери ще трябва да изберат нов председател на Съвета. Или пък да оставят Виктор Орбан - премиерът на Унгария, която ще е ротационен председател, да ръководи институцията.

Самият Мишел каза през белгийски медии, че евролидерите имат достатъчно време да му изберат наследник. Никой от лидерите обаче засега не коментира преждевременно му оттегляне. С изключение на Обран, известен с обтегнатите си отношения с Брюксел и с добрите си контакти с Москва. Говорителят на унгарския премиер иронично призова за запазване на "стратегическо спокойствие".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните тенис асоциации ще ограничат броя на вечерните мачове
Световните тенис асоциации ще ограничат броя на вечерните мачове
Левски срещу Монца в турнира CEV Challenge Cup
Левски срещу Монца в турнира CEV Challenge Cup