НОВИНИ

Росен Желязков: България ще продължи да е силен застъпник за развитието на отношенията ЕС - Виетнам

Той се срещна със студенти от Националния университет във Виетнам

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:16, 09.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

България ще продължи да бъде силен застъпник за развитието на отношенията на Европейския съюз с Виетнам. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на своята лекция пред студенти във Виетнам.

Световната икономика се обръща на изток, а свързаността е новата геополитика - това изтъкна Желязков. И изрази увереност, че именно образованието и иновациите ще са повод за бъдещи срещи между младите хора на двете страни.

Росен Желязков определи срещата си със студентите от Националния университет на Виетнам като възможност за поглед в бъдещето.

"В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг. На различни континенти, но свързани исторически, реално и дигитално ние сме заедно в борбата с климатичните изменения, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, преодоляването на хибридните заплахи, развитието на иновациите, технологиите и на изкуствения интелект", каза председателят на парламента.

В областта на енергетиката България и Виетнам вървят в едно посока, изтъкна Росен Желязков.

"Приоритет за България е развитието на водородната икономика, за която страната ни разполага с научна и технологична експертиза. В тази връзка бих искал да приветствам подписването на Партньорство за справедлив енергиен преход с Виетнам", каза Желязков.

Визитата на българската делегация във Виетнам приключи с посещение на детска градина Виетнам - България където децата от група "Ян Бибиян" поздравиха своите гости с фолклорна програма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски срещу Монца в турнира CEV Challenge Cup
Левски срещу Монца в турнира CEV Challenge Cup
Крум Зарков: Много от промените в Конституцията са дълбоко грешни и опасни
Крум Зарков: Много от промените в Конституцията са дълбоко грешни и опасни