НОВИНИ

Росен Желязков: България и Виетнам могат да бъдат заедно по пътя на ускореното икономическо развитие

росен желязков българия виетнам бъдат заедно пътя ускореното икономическо развитие
bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 08.01.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

България и Виетнам могат да бъдат заедно по пътя на ускореното икономическо развитие и бързия прогрес, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Социалистическа република Виетнам Во Ван Тхъонг.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам по покана на председателя на Националното събрание на страната Въонг Дин Хуе.

"Вече можем да отчетем положително развитие в нашите двустранни контакти, свързано с членството на България в ЕС и на Виетнам в АСЕАН", отбеляза председателят на Народното събрание.

Росен Желязков подчерта още, че отношенията между България и Виетнам се основават на взаимно доверие, приятелство и десетилетни традиции, които са гаранция за успешното разгръщане на техния потенциал и постигане на нов модел на икономическо сътрудничество.

"През 70-те и 80-те години в България са живели повече от 35 000 граждани на Виетнам, повече от 5000 виетнамци са завършили висшето си образование в България и аз вярвам, че тези хора са своеобразен мост между нашите две страни и култури. Трябва да търсим начини да разширяваме и обогатяваме икономическите си връзки, да стимулираме образователния обмен и сътрудничеството в областта на науката, защото тези сфери ще помогнат за прогреса и благоденствието на нашите държави", отбеляза Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждения за сняг и поледици във Великобритания
Предупреждения за сняг и поледици във Великобритания
Нестор Ел Маестро: Надявам се това да е нашата година
Нестор Ел Маестро: Надявам се това да е нашата година