НОВИНИ

От ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
10:35, 21.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
ключово значение българия остава поддържането добросъседски отношения северна македония
Слушай новината

България е последователна в позицията си за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС при спазване на критерия за оценка на индивидуалните постижения на всяка страна-кандидат. София е готова за открит и честен диалог със Скопие. Служебното правителство провежда политика на пълна приемственост и не може да се очаква промяна в българската национална позиция относно Република Северна Македония. Стриктното изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017-а и получаване на гаранции за това са двата основни критерия, на които държи София.

Това обяви служебният външен министър Светлан Стоев след среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущо Сантош Силва. Двамата са в София, за да предложат варианти за отблокиране на преговорите на Република Северна Македония с ЕС. София отказа да подкрепи преговорната рамка на Скопие през ноември 2020-а заради системно неизпълнение на Договора от 2017-а, език на омразата, липса на прогрес в работата на историческата комисия, преследване на граждани на РСМ с българско самосъзнание.

Без да уточняват какви са предложенията, според изтекъл в медии проект на документ, Португалското председателство предлага гаранциите, които България търси, да бъдат прехвърлени в рамките на Процеса за стабилизиране и асоцииране, където обаче страната ни няма право да налага вето.

Еврокомисарят по разширяването заяви, че в консултациите за интеграцията на страните от Западните Балкани България е водеща, ключова страна-членка. Силва подчерта, че решаващи за решението дали да бъде даден зелена светлина за Тирана и Скопие са политическите консултации със София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в подкрепа на пострадалия при масовия бой в Разлог
Протест в подкрепа на пострадалия при масовия бой в Разлог
ПСВ, Базел и Удинезе искат голмайстора на ЦСКА
ПСВ, Базел и Удинезе искат голмайстора на ЦСКА