НОВИНИ

От модния подиум до Белия дом - пътят на Мелания Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:05, 02.06.2020
Чете се за: 05:44 мин.
САЩ
модния подиум белия дом пътят мелания тръмп

Бивш модел (на бельо), имигрант, а сега Първа дама на САЩ – малка, но съществена част от биографията на Мелания Тръмп. Позицията не е официална, за нея няма указания, но дамата, която я заема, неизменно е във фокуса на вниманието. А в много отношения Мелания Тръмп е една от необикновените и нестандартни стопанки на Белия дом.

Първата, която не е родена в САЩ. Първата, за която английският не е роден. Първата, която, твърди се, говори шест езика – английски, френски, немски, италиански, сръбски, и разбира се, родния словенски.

НАЧАЛОТО

Мелания Кнавс е родена през 1970 година, в Ново-Место – тогава градчето е част от Република Югославия, сега в пределите на Словения. Баща й - Виктор Кнавс - продава автомобили и мотори, а майка й – Амалия – измисля десени за детски дрехи в местна фабрика.

След завършване на основното си образование Мелания записва архитектура и дизайн в университета в Любляна. След първата година обаче се отказва. Изглежда истинската любов на Мелания е модният подиум.

ПЪРВИ СТЪПКИ

Стъпва на него когато е едва на пет. Фабриката за детски дрехи, в която работи майка й, е първото място, на което изявява таланта си. На 16 вече е професионален модел и се снима в реклами. Когато активно започва работа по модните подиуми, сменя името си с германско звучащото Кнаус.

На 18 г. Мелания вече има договор с модна агенция в Милано. Следват ревюта и снимки за модни къщи в Италия и Франция. През 1995 година среща съсобственика на американската агенция „Метрополитън Модълс“ – Паоло Замполи. Той я убеждава, че Европа вече й е тясна и мястото й е на подиума и пред обектива, но в САЩ. Замполи е приятел на бъдещия съпруг на тогавашния модел. Малко повече от година след срещата й със Замполи, Мелания Кнаус вече живее и работи в Манхатън.

СКРОМНИЯТ МОДЕЛ

За мнозина комбинацията от живот в Ню Йорк и мода вероятно е гаранция за бляскави партита и срещи с известни хора. По думите на приятели на Мелания обаче, тя избягва шумните събирания. Предпочита да тренира и да си ляга рано. Храни се здравословно. Един от тогавашните си навици Мелания пази и до днес – изяжда по седем парчета плод на ден. Това вероятно е от най-продуктивните периоди за Мелания. Снима се за „Спортс Илюстрейтед“, „Венити Феър“, „Вог“, „Харпър'с Базар“. Като сред фотосесиите има и доста откровени.

СРЕЩАТА

Мелания и Доналд Тръмп се срещат за първи път през 1998 година на парти. Той е дошъл с друга дама, но иска телефонния номер на момичето с небесносини очи. Първоначално тя отказва. По-късно обаче сама иска негови координати и няколко дни по-късно му се обажда. Срещите между манекенката и бизнесмена, 24 години по-възрастен от нея, стават все по-чести. Към онзи момент Доналд Тръмп е разделен, но не и разведен с втората си съпруга Марла Мейпълс. В свое интервю, Мелания казва, че „химията“ между нея и Доналд се е случила незабавно. Не закъсняват и коментарите - това не е първата източноевропейка, на която милиардерът е хвърлил око. Първият му брак е сключен през 1977 година с бившата ски-състезателка от Чехословакия – Ивана Зелничкова. Двамата са официално заедно 15 години.

КРАСАВИЦАТА И МИЛИАРДЕРЪТ

През 2005 година Мелания и Доналд си казват заветното „Да“, за нея това е първи брак, за него – трети. Сватбата е в Палм Бийч, подобаващо бляскава и скъпа. Сред 400-те гости са звезди от шоубизнеса, изявени водещи и журналисти, видни политици – сред които и семейство Хилари и Бил Клинтън. Няколко години по-късно, през 2016 година, Тръмп се изправи в епична кандидатпрезидентска битка срещу г-жа Клинтън... и спечели. Мелания е с рокля на „Диор“, която струва 100 000 долара. Преди официално да минат под венчило, бъдещото първо семейство на САЩ сключва предбрачен договор. Твърди, се, че единствените словенци на пищното събитие са били родителите на Мелания – Амалия и Виктор, и сестра й Инес.

През 2006 година се ражда синът на семейство Тръмп. Барън е първото дете за Мелания и петото за Доналд. Семейството има помощници, които се грижат да нуждите им, но така и не наема бавачка в класическия смисъл на думата. Грижи за Барън полага почти изцяло само Мелания. Когато вече е по-голям, сама го кара на училище и на различни спортни занимания. Че е отдадена майка, Мелания доказа и след избирането на Доналд Тръмп за президент. Тя отказа да се премести от Ню Йорк в Белия дом по средата на учебната година на Барън и го направи едва след края й. Това предизвика остри критики, защото допълнителната охрана на съпругата и детето на държавния глава струваше сериозна сума на американския данъкоплатец. А междувременно - през август миналата година се роди десетият внук на фамилията Тръмп.

ПО ПЪТЯ КЪМ БЕЛИЯ ДОМ

По време на кандидатпрезидентската надпревара Мелания предпочита да стои в сянка. Придружава съпруга си, но е по-скоро като красиво бижу, като символ на представата на американците за щастливо семейство. През 2016 година обаче, почти в разгара на кампанията, се оказва във вихъра на сериозен скандал. Според мнозина, част от речта й по време на Националния конгрес на Републиканците в Охайо, е заимствана от изказване на Мишел Обама от 2008 година. Вина за случилото се пое жена от екипа, участвала в подготовката на изявата. Гафът не попречи на победата на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом.

ПЪРВА ДАМА НА САЩ

Още с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, Мелания доказа, че неслучайно е смятана за модна икона. За церемонията тя беше избрала костюм в светло синьо, който много напомняше на тоалет на Джаки Кенеди. През годините Мелания затвърди образа си на елегантна жена, с изключителен стил и усет към ефектни аксесоари. Разбира се, и тук не минава без скандали. През май 2017 година Първата дама придружава съпруга си на среща на Г-7 в Италия. И първата й поява е със сако на „Долче и Габана“, което струва 51 500 долара. За това отнесе критика, че си е позволила дреха за сума, колкото мнозина американци печелят за година. След този случай Мелания смени подхода си. Но не изцяло – не й пречи да носи риза за 1 400 долара в зеленчуковата градина, създадена от предшественичката й Мишел Обама.

Първата дама смути обществеността, когато беше заснета с обувки с високи токчета преди да замине за района, опустошен от урагана Харви. При пристигането си там обаче, тя беше с маратонки.

Мнозина експерти разчитат тих бунт в поведението и избора на тоалети при Мелания. Според тях, това са нейните инструменти, с които се опитва да покаже несъгласие със съпруга си, макар да продължава да твърди, че никога не се карат. По време на една от речите „За състоянието на съюза“, Мелания избра бял костюм – цвета на суфражетките.

Печално известно стана и зелено яке, с надпис на гърба „Мен наистина не ме интересува, а теб?“. С него Първата дама се отправи към дом, в който настаняват деца, принудително разделени от родителите си, заради имиграционната политика на съпруга й. Незабавно беше обвинена в безчувственост и провокация. По-късно, сътрудниците й поясниха, че това наистина е било провокация, но към всички онези, които ще я критикуват за решението й да посетите тези деца или ще искат да й напомнят, кой е виновен за съдбата им.

През 2018 година Мелания Тръмп предприе първото си самостоятелно пътуване като Първа дама. Пет дни, четири държави в Африка. Целта – да се запознае с програми за по-добър живот и развитие на децата в региона. Пътуването е няколко месеца след като Доналд Тръмп нарече определени африкански държави „мръсни дупки“. И тук се родиха спекулации, че това е поредният символичен протест на Мелания.

КАУЗИТЕ НА МЕЛАНИЯ

Първите дами на САЩ се занимават с много и различни каузи, организират благотворителни събития, опитват се да насочат общественото внимание към определен проблем. По традиция се избира една кампания, която да бъде следвана през целия мандат. Според мнозина, Мелания Тръмп не е бързала да се захване с обществено значими дела. Подходът й е бил бавен, понякога и плах. В крайна сметка тя и екипът й обявяват инициативата BE BEST. В нея са заложени три обществено значими теми – добруване, онлайн сигурност и злоупотреба с упойващи вещества. И тук Мелания понася немалко критики – проблемите са прекалено много и прекалено общи. Решаването им няма да се случи само със срещи и разговори. Освен това, Меления води активна кампания срещу онлайн хулиганството и езика на омразата. Като в същото време именно мрежата и социалните платформи са пространството, което Доналд Тръмп често използва, за да напада и обижда – при това не само опонентите си. Две години след началото на BE BEST съществен резултат от кампанията няма.

ТЯЛО НА БОГИНЯ

Не спазва диети, но се храни здравословно. Любимото й ястие е пиле Пармиджана. Признава, че понякога прегрешава с шоколад или сладолед. Играе тенис, обича да се занимава с пилатес и предпочита кардио-тренировки. Час и 15 мин на ден – толкова й отнемат разкрасителните процедури. Предпочита лекия грим и не харесва силно стилизираните коси. Как наистина се чувства момичето от бивша Югославия като стопанка на Белия дом обаче, може би ще се разбере, ако някога Мелания реши да напише мемоарите си.

ЕНИГМАТИЧНИЯТ СФИНКС В ЖЕНСКИ ОБРАЗ

Безспорно през годините в Белия дом Мелания Тръмп стана по-уверена и независима. На моменти дискомфорта от случващото се край нея сякаш се изписваше на лицето й. Усмивката й е безупречна, но дежурна и хладна, а очите често са скрити от масивни и тъмни очила. Около образа й има своеобразна мистика. И не малко теории на конспирацията – една от най-големите е, че тя има двойничка, която често я замества.

А може би ще се окаже, че тя е най-популярният с фамилия Тръмп в Белия дом. През февруари 2019 година, според проучване на Фокс Нюз, нейният рейтинг е 47%. А този на съпруга й – 43%.

Анализатори са категорични, че през следващите месеци ще я виждаме все по-често – ако COVID-кризата позволи. Причината – води се кандидат-президентска кампания, а Доналд Тръмп трябва да убеди американските жени, че си струва да гласуват за него. Каква по-мощно оръжие от една щастлива (и красива) Мелания?

Снимки:БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбският СЕМ забрани предизборен клип на Вучич
Сръбският СЕМ забрани предизборен клип на Вучич
300 хил. лева свити от склад в Плевен. Двамата крадци хванати в София
300 хил. лева свити от склад в Плевен. Двамата крадци хванати в София