НОВИНИ

От нашите пратеници: Как протекоха събитията в дните преди погребенито на кралица Елизабет Втора

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:06, 19.09.2022
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Светът е насочил погледи към Лондон, където днес ще бъде погребана кралица Елизабет Втора. Тя почина на 96 години на 8 септември в резиденцията си в Шотландия. През последните четири дни десетки хиляди се поклониха пред ковчега ѝ. Над 500 лидери от цял свят пристигнаха, за да отдадат последна почит на британския монарх. 2000 гости ще присъстват в Уестминстърското абатство, където от 10.00 часа тази сутрин гостите вече заемат местата си.

На 6 септември кралицата прие оставката на отиващия си премиер Борис Джонсън и назначи новия - Лиз Тръс. Традиционно тези срещи се провеждат в Бъкингамския дворец. Този път, обаче, Елизабет Втора остана в лятната си резиденция - имението Балморал в Шотландия.

8 септември, по обяд - най-големият ѝ син принц Чарлз е забелязан да пристига в Балморал. Там е била и сестра му - принцеса Ан. Малко по-късно от Бъкингамския дворец излязоха с тревожно съобщение:

"След извършен преглед тази сутрин, лекарите на Кралицата изразиха притеснение за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под лекарско наблюдение."

Въпреки уверението, че кралицата се чувства "добре", самото публикуване на новината за влошеното здраве на британския монарх събуди тревога у поданиците ѝ. В следващите часове всички членове на британското кралско семейство отпътуваха за Шотландия. От Съединените щати дойде и принц Хари.

В 18.30 ч. следобед, както изисква протоколът, новият премиер Лиз Тръс е уведомена за смъртта на кралицата. Два часа по-късно от Бъкингамския дворец официално съобщиха, че Кралица Елизабет Втора е починала.

От този миг нататък принцът на Уелс стана Крал Чарлз III.

В събота в Лондон новият монарх беше провъзгласен официално.

В неделя ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора напусна Балморал и отпътува за Единбург. Трогателни кадри показваха как хиляди поданици са се наредили по пътя на кортежа, за да се поклонят на своята обичана кралица.

На следващия ден в катедралата "Сейнт Джайлс" се проведе бдение. За първи път след смъртта ѝ, четирите деца на Елизабет Втора бяха забелязани заедно. Чарлз, Едуард, Андрю и Ан прекараха 10 минути в мълчаливо бдение до ковчега на майка си.

Във вторник вечерта тялото на кралицата беше транспортирано със самолет до Лондон. С нея е пътувала и дъщеря ѝ принцеса Ан. Въпреки проливния дъжд, десетки хиляди се бяха събрали пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит.

В сряда кралицата за последен път напусна своя лондонски дом. С тържествена процесия, в която участваха представители на всички видове британски войски, кортежът с тленните ѝ останки премина по пътя от Бъкингам до Уестминстър хол - най-старата зала на парламента.

В следващите 4 дни над 800 000 души чакаха с часове, за да се поклонят пред ковчега.

Автори: Джанан Дурал, оператор: Владимир Богдански

СНИМКИ: The Royal

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уди Алън се отказва от киното
Уди Алън се отказва от киното
Спецоперация срещу купения вот в столичния квартал "Христо Ботев"
Спецоперация срещу купения вот в столичния квартал "Христо Ботев"