НОВИНИ

Как премина церемонията по изпращането на кралица Елизабет Втора към вечния ѝ дом

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:11, 19.09.2022 (обновена)
10884
Чете се за: 08:05 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания и светът се простиха с кралица Елизабет II. Сайтът на БНТ излъчи директно погребението на Нейно Величоство - събитие, което събра в Лондон лидери и монарси от цял свят. Като партньор на Би Би Си Българската национална телевизия дава възможност на своите зрители да видят всеки момент от церемонията.

БНТ е единствената българска медия с достъп до Уестминстърското абатство, където е погребалната служба.

Как протече церемонията:

- 10.00 ч. Отвориха вратите на Уестминстърското абатство, където бяха посрещнати над 2000 гости. Чу се музика по желание на кралицата - шотландски гайдари и барабанисти, заедно с Кралските ВВС и гурките.

Над 500 са високопоставените гости - държавни и правителствени ръководители, кралски особи. Своите места вече заеха американският президент Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон, както и британският премиер Лиз Тръс. Влязоха и бивши британски премиери - Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън. Гости на церемонията са и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Присъства и Симеон Сакскобургготски, който е братовчед на кралицата.

Ексклузивно интервю с автора на най-новата биография на кралица Елизабет Втора

- 12.44 ч. От Уестминстър хол до Абатството потегли оръдеен лафет, върху който е положен ковчегът на кралицата. Той беше теглен от 142 моряци. Зад него вървеше крал Чарлз Трети, облечен в церемониална военна униформа, заедно с тримата си братя и сестра - Ан, Андрю и Едуард, както и принцовете Уилям и Хари.

Бившият директор на ВВС World Service със спомени от времето, когато Елизабет II се възкачи на трона

Този лафет е използван за първи път при погребението на кралица Виктория. А за последен път държавно погребение е имало през 1965 г, по време на погребението на Уинстън Чърчил.

- 12.55 ч. Ковчегът на кралицата бе пренесен в Уестминстърското абатство. Камбанен звън прозвуча 96 пъти, колкото са годините на кралицата.

На церемонията присъстват също кралицата-консорт Камила, Кейт Мидълтън и Мегън Маркъл, както и двете по-големи деца на принц Уилям и Кейт - принц Джордж и принцеса Шарлот.

- 13.00 ч. Започна службата, която е водено от главния свещеник на Абатството преподобният Дейвид Хойл. Проповедта беше изнесена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби. Той произнесе думите на молитвата "Предавам на Господ душата ти".

Музиката се изпълнява от орган. Чу се специално поръчано хорово произведение, композирано от майстора на кралската музика Джудит Уеър и вдъхновено от непоклатимата християнска вяра на кралица Елизабет Втора. Пяха всички присъстващи.

Как протекоха събитията в дните преди погребенито на кралица Елизабет Втора

Почитаемата баронеса Скотланд, генерален секретар на Британската общност прочете първия урок. Тук са главите на църквите на Уелс, Шотландия, Северна Ирландия. Различни представители на конгрегацията отправиха молитви и благодарности към кралицата.

В началото на церемонията прозвучаха откъси от Светото писание. Откъс от него прочете и министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс.

- 14.00 ч. - Цялата страна притихна за две минути. След това се чу химна, който вече е променен на "Бог да пази краля". Траурна мелодия беше изпълнена от личния гайдар на Нейно Величество.

- 14.10 ч. Гвардейците изнасят ковчега от Уестминстърското абатство след края на службата. Той отново е положен върху оръдейния лафет. Тръгва дълга пешеходна процесия през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор - мястото, което кралицата винаги го е наричала свой дом.

Зад ковчега на процесията са крал Чарлз Трети, принцеса Ан, принцовете Андрю и Едуард, както и принцовете Уилям и Хари.

Камбаната Биг Бен удари 70 пъти, на всяка минута се чуват и топовни салюти.

Великобритания и светът се прощава с кралица Елизабет Втора (Снимки)

- 15.30 ч. Ковчегът бе качен в катафалка и потегли към замъка Уиндзор. Кралицата нарича замъка "свой дом". Там тя прекара доста дълго време през Втората световна война. Хиляди хора се събраха по пътя на процесията, за да изпратят кралицата в последния ѝ път. Те посрещнаха кортежа с викове и ръкопляскания и хвърляха цветя.

Крал Чарлз Трети, кралицата-консорт и другите членове на кралското семейство пътуват към Уиндзор с автомобили.

В Уиндзор също ще има дълга процесия - 5 км. Към края ѝ към нея ще се присъедини кралското семейство.

Вижте най-важните моменти от церемонията във видеото:

- 18.07 ч. - Катафалката с ковчега на кралица Елизабет II пристигна пред параклиса "Сейнт Джордж".

- 18.12 ч. - Гвардейци внесоха ковчега в паракрлиса "Сейнт Джордж", където започна службата в памет на Нейно Величество. Присъстват около 800 души, част от които са служители, работили десетилетия за кралицата.

По време на службата беше ознаменуван краят на управлението на Елизабет II чрез свалянето на имперската корона и златният скиптър от ковчега.

Британската кралска корона: едно от най-големите съкровища на света

- 21.30 ч. Кралицата бъше погребана в тесен семеен кръг до своя съпруг принц Филип.

Британците са ненадминати в отразяването на подобни събития. Предаването достига до 4 млрд. зрители по света, заяви пред БНТ журналистът от Би Би Си Красимира Хендри. Свидетели сме на история в момента, но и в историята на телевизията. Преминаваме през обучение 2 пъти в годината как да се реагира, когато член на кралското семейство почине. Имало е планове за това как ще се реагира в зависимост от това къде монархът ще си отиде, допълни Хендри.

Мерките за сигурност в Лондон са драконовски, съобщават нашите кореспонденти. Поне два часа отнема придвижването до разстояния, които се взимат за 10-15 минути. Метрото е спряно, не работят никакви магазини и заведения.

БНТ е единствената българска медия с достъп до Уестминстърското абатство, където е погребалната служба.

Снимки: БГНЕС, Джанан Дурал

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно интервю с автора на най-новата биография на кралица Елизабет Втора
Ексклузивно интервю с автора на най-новата биография на кралица Елизабет Втора
Мощен тайфун в Япония: Пориви на вятъра до 160 км/ч, бурята се движи към Токио
Мощен тайфун в Япония: Пориви на вятъра до 160 км/ч, бурята се движи към Токио