НОВИНИ

Ексклузивно интервю с автора на най-новата биография на кралица Елизабет Втора

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 19.09.2022 (обновена)
Чете се за: 08:47 мин.
Европа
Слушай новината

За Кралица Елизабет Втори са направени документални и игрални филми, сериали, написани са редица книги за нейния живот. Успяхме да разговаряме с автора на най-новата ѝ биография Матю Денисън. Той е автор също и на биография на Кралица Виктория.

Г-н Денисън, поздравления за вашата книга "Кралицата", която държа в ръцете си на български. Нека да поговорим за нея и за нейно величество Елизабет Втора. За тази биография вие задълбочено и в детайл изследвахте живота на кралицата. Какво в нейната личност ви впечатли най-много като автор?

Матю Денисън: Мисля, че има много неща, които хората във Великобритания и по света знаят и чувстват за кралицата. Всички ценяхме нейната твърдост, факта, че тя беше неизменна фигура в живота на Обединеното Кралство и на Общността на нациите, че имаше тази огромна преданост към дълга. Но това, което открих, докато пишех книгата си, а аз започнах да работя по нея преди смъртта на херцога на Единбург, преди смъртта на принц Филип, беше, че нейният живот е бил пълен също и с любов. Тя е израснала в любящо семейство и самата тя пресъздава тази връзка на семейна любов като възрастна. През живота си тя се е радвала на тази невидима, скрита зад кулисите подкрепа, на това силно чувство за семейна любов. Мисля, че заедно с нейната религиозна вяра и увереността ѝ, че това, което прави, е правилното нещо, че е нейно задължение да бъде монарх и да се посвети възможно най-сърдечно на това да бъде монарх, беше това, което ме порази най-силно, докато работех върху тази книга.

Кралицата никога не споделяше публично своите чувства. Защо хората я обичат толкова много и имат емоционална връзка с нея?

Матю Денисън: Идеята за нещо като емоционална връзка между Короната и народа във Великобритания не е нова. Направи ми впечатление нещо, което прочетох във връзка с това. Написано е от принц Кристофър от Гърция, един от чичовците на херцога на Единбург, през 1938 г. Той говори за това, че единствено във Великобритания съществува тази уникална връзка между монархията и народа, която е вид лична привързаност. Още тогава той констатира, че британците са изпитвали близки, любящи отношения със своя крал. Мисля, че едно от големите постижения на управлението на кралицата е, че тя съхрани тази връзка на привързаност, въпреки че самата тя не беше някой, който публично изразява любов. Всички бяхме наясно с гордостта, която тя изпитваше от британската нация и от Общността на нациите, а и ние много се гордеехме с нея. Мисля, че нейната изключителна служба към нацията, направи пределно ясно още в началото на нейното управление, че тя държи на тази връзка на привързаност, която британците изпитват към монархията, към Короната. Така че вие ​​сте абсолютно права. Тя беше силно обичана фигура до момента на смъртта си. Имам предвид любов, която граничеше с някакво благоговение, много специална любов, която беше лична за толкова много хора и видяхме това през седмицата, откакто тя почина. Толкова много хора плакаха, толкова много хора скърбяха дълбоко от новината за смъртта на кралицата, въпреки напредналата ѝ възраст.

Има ли момент от историята на Великобритания, в която нейната дума е била решаваща? Как кралицата влияеше на политиката?

Матю Денисън: Мисля, че това, което казвате, е наистина необичайно в британската история. Интересното е, че когато се е родила кралица Виктория, а тя, подобно на Елизабет Втора, не се е очаквало да бъде кралица, член на кралското семейство казал, че британците харесват кралици, че предпочитат жени монарси. И наистина, ако помислим за Елизабет Първа, за кралица Анна, кралица Виктория и настоящата ни кралица, всички те са били изключително популярни. Чувството, което имаме днес е усещане, че сме изгубили нещо в живота ни като нация. Хората до голяма степен са имали такова чувство и през 1901 г., при кончината на кралица Виктория. Тогава те са говорили като за загубата на майка и приятел. И чувствам, че по същия начин във Великобритания в момента, има хора, които смятат, че окончателно са изгубили нещо като майчинска фигура и приятелско присъствие, с което им е трудно да се разделят.

Елизабет Втора носи имената на майка си, баба си и прабаба си. Това е символ на приемственост. Но има ли нещо, с което тя промени британската монархия за 70 години на трона?

Матю Денисън: Невероятно е, нали? Това е най-дългото управление в британската история и едно от най-дългите в световната история. Великобритания, която гледаме сега, е доста различна от Великобритания през 1952 г. Сега тя е много по-социално, етнически и културно разнообразна нация. В тази съвременна Великобритания е забележително, че един човек може да концентрира в себе си лоялността на толкова много различни общности от хора. И все пак това изглежда е така. Рейтингът на одобрение на кралицата по време на нейното управление се движи около 80%, което е много високо за лидер. Така че, въпреки че Великобритания се промени във всяко отношение, Елизабет Втора не се промени наистина. Разбирането ѝ за ролята на Короната, разбирането ѝ за целта на монархията не се промени. Това винаги е било чувство за служба на другите, поставяне на другите преди себе си. Мисля, че много дълго време хората оценяваха това. Даже в края на шестдесетте години гражданите казваха, че част от това, което е прекрасно за кралицата, е, че тя е като неподвижна точка, тя е нещо надеждно в един бързо променящ се свят. Предполагам, че едно от предизвикателствата пред новия ни крал е да запази това усещане за монархията като нещо надеждно в един много мобилен свят.

Ще работите ли по историята на новия крал Чарлз Трети? Какъв крал ще бъде той според вас?

Матю Денисън: Мисля, че това, което новият крал има в началото на управлението си, е примера на родителите му, на баба му - покойната кралица-майка, която беше жива до 2002г., когато кралят беше вече в петдесетте си години. Той имаше много време да мисли за това как се управлява. Така че смятам, че в тази страна очакваме с голяма увереност едно успешно управление. Никой крал не е бил по-добре подготвен и нито един крал не е оказвал по-положително влияние върху тази страна като принц на Уелс от настоящия крал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров запазва позицията си, Андреев с рекордно класиране в ранглистата
Григор Димитров запазва позицията си, Андреев с рекордно класиране в ранглистата
Как премина церемонията по изпращането на кралица Елизабет Втора към вечния ѝ дом
Как премина церемонията по изпращането на кралица Елизабет Втора към вечния ѝ дом