НОВИНИ

От нашите пратеници в Пшеводув: Президентът Дуда посети мястото на инцидента

Александър Марков
от Александър Марков
18:07, 17.11.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света

Трагичен и непровокиран инцидент - така президентът на Полша Анджей Дуда отново определи взрива на ракета в Пшеводув. След като посети мястото лично, президентът обяви, че страната му се чувства и е сигурна. Разследването на инцидента продължава.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън постави под въпрос коментара на Володимир Зеленски, че ракетата не е украинска. По думите му доказателствата на място не подкрепят това. Полско-американски следствен екип действа на мястото на ракетната катастрофа. Украйна е поискала и вероятно в скоро време ще получи достъп до разследването.

Инцидентът с ракета в Полша. Докъде стигна разследването? (обобщение от деня)

В иначе спокойното село Пшеводув сега сякаш е обявено военно положение - откъснато е от света, а единствените влизащи са жителите и безчетните камиони с военнослужещи, полицаи и разследващи. Осигурен е широк периметър на сигурност около селото, като и днес военни продължиха да търсят остатъци от взривилата се ракета.

Никой няма достъп до мястото на взрива. Непосредствено до него има училище, като днес децата бяха изведени от него със специален автобус. Съветът за национална сигурност на Полша повтори, че анализите и информацията показват, че взривената ракета е част от системата на ПВО на Украйна.

В опит да успокои хората, живеещи на 6 километра от войната, днес в Пшеводув пристигна полският президент Анджей Дуда, който заяви, че това е непреднамерен инцидент и че към момента не са намерени остатъци от втора ракета.

"Мисля, че украинският президент Зеленски сега също събира информация и материали от военни командири на украинската армия и от украинските служби. Всеки действа самостоятелно. Съединените щати имат собствена информация, Полша има своя собствена информация и Украйна вероятно има своя собствена информация. Какво друго мога да кажа за това?", коментира Дуда.

Хората в Пшеводув са шокирани от инцидента и споделят, че от началото на войната живеят в несигурност и смятат, че конфликтът все повече се приближава към тях, на запад.

"Кой не би се страхувал? Всеки се страхува, защото тук сме най-близо до границата. Но дали опасността е само една? Може би има и друга заплаха от Беларус. Тази точка на Полша е най-близо до стената", казва пенсионерът Ришард Туржаник.

"Познавах една от жертвите много добре, беше управител на сушилнята за зърно. Точно претегляше зърното, разбира се там беше и трактористът. От кантара останаха само отломки, ремаркето лежеше там, а тракторът - малко по-нататък", разказа друг мъж.

Хората в селото са изплашени за утрешния ден, казва и журналистът от радио RMF Матеуш Клистун.

"Страхуват се, че такива инциденти ще се повторят и очакват повече и по-ясна информация. Казват, че се чувстват в опасност от февруари, а сега - в още по-голяма опасност. Хората са изнервени. Виждате - военни камиони, полиция, журналистите - всичко това плаши хората. Това по принцип е спокойно село, което се занимава със земеделие".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвя се логистичната операция по доставка на въоръжение за Украйна
Подготвя се логистичната операция по доставка на въоръжение за Украйна
Талант на България пропуска контролата с Люксембург заради травма
Талант на България пропуска контролата с Люксембург заради травма