НОВИНИ

Инцидентът с ракета в Полша. Докъде стигна разследването? (обобщение от деня)

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 17.11.2022
Чете се за: 05:25 мин.
Сигурност и правосъдие

Продължава разследването на инцидента в полското село Пшеводув, където падна ракета и уби двама души.

Какво установи разследването до момента?

Следователите вече са събрали доказателства, които изясняват последователността на събитията. Това съобщи Якуб Кумох, ръководител на Бюрото за международни въпроси на полския президент.

Според него експертите изучават останките от ракетата, дълбочината на кратера, изчисляват посоката, от която е долетяла, както и количеството гориво, което е изразходвала. Според Кумох всичко показва, че ракетата, която на 15 ноември удари зърнобаза в Пшеводув и отне живота на двама души, е изстреляна от украинската ПВО.

Събраните доказателства сочат, че тя е трябвало да свали руска ракета, не е поразила целта, системата ѝ за самоунищожение не е сработила и това е довело до трагедията.

Полско-американски следствен екип действа на мястото на ракетната катастрофа. Кумох потвърди, че украинците също са поискали достъп до разследването и вероятно в близко време такъв ще им бъде осигурен.

Ръководителят на полското Бюро по международни въпроси подчерта, че никой не обвинява Украйна в умишлени удари по територията на Полша.

След поредно заседание по-рано през деня от Съвета за сигурност на Полша заявиха, че доказателствата са недвусмислени и взривът е от ракета на украинската система за ПВО. От там потвърдиха, че радарите на НАТО са я проследили в реално време, но остава неизяснено защо тя не е била прихваната. Според представители на Съвета за национална сигурност се е очаквало тази ракета да свали руска ракета, насочена към Украйна.

Ситуацията в село Пшеводув

В село Пшеводув, което се намира на 6 км от украинската граница, е и екип на БНТ, който следи на място как протича разследването.

От нашите пратеници в Пшеводув: Полски и американски следователи разследват инцидента

В селото цял ден днес влизат и излизат военни и полицейски автомобили. Войници обхождат близките до селото ниви, за да търсят осколки от падналата ракета. Местните хора са в шок от случилото се и живеят в страх още от февруари, когато започна войната в Украйна.

От нашите пратеници в Полша: Остава ограничен достъпът до мястото на взрива

Коментари и реакции

По-рано през деня президентът на САЩ Джо Байдън постави под въпрос коментара на украинския президент Володимир Зеленски, че падналата на полска територия ракета не е украинска. По думите му, доказателствата на място не подкрепят това.

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко потвърди пред БНТ, че Киев ще настоява в разследването да участват украински експерти, за да има пълна прозрачност около инцидента. Украйна очаква страната ни да предостави артилерийски системи, противовъздушни системи, снаряди и боеприпаси.

Посланик Москаленко: Украински експерти трябва да участват в разследването на инцидента в Полша

Темата коментираха и бившите военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов в "Денят започва" по БНТ.

Според Найденов, вероятно атаката е отмъщение за обръщението на украинския президент на срещата на Г-20 или е свързана с отношението на Г-20 към Русия. Може да се допусне, че това е своеобразно отмъщение за поражението при Херсон.

Отмъщение или инцидент е атаката в Източна Полша? - коментар на бившите военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов

Шаламанов заяви, че НАТО провежда противовъздушна, разузнавателна и възпираща операция по източните си граници. Изключително голям брой изтребители са във въздуха и всяка ракета, всеки полет над украинското небе се следи. Има голяма степен на увереност, че става въпрос за инцидент. Въпросът обаче е как България участва в тази противовъздушна, разузнавателна и възпираща операция, тъй като нито нашите самолети МиГ-29, нито нашите радари, нито нашите зенитни ракетни комплекси имат тази способност. Затова трябва много сериозно да помислим за ускоряване на превъоръжаването, смята Шаламанов.

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА С РАКЕТА В ПОЛША ВИЖТЕ ТУК

Снимки: БНТ

Вижте повече във видеото от нашия специален пратеник в полша Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Няма да подценим Гигант за Купата, напролет ще е много тежко
Саша Илич: Няма да подценим Гигант за Купата, напролет ще е много тежко
Десет финала за България на Европейското по кикбокс в Анталия
Десет финала за България на Европейското по кикбокс в Анталия