НОВИНИ

Отмъщение или инцидент е атаката в Източна Полша? - коментар на бившите военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 17.11.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас

След инцидента в Полша и извънредната среща на НАТО – темата коментираха в студиото на "Денят започва" бившите военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов.

Според Найденов, ако се съди по предварителните резултати от разследването на инцидента в Полша, което все още продължава, няма умисъл. Такива бяха заключенията на всички през вчерашния ден.

"Когато се появиха информациите за падналата ракета, световните лидери проявиха сдържаност и предпазливост и това беше характеристиката на всички реакции, включително и на полските. Новината изправи на нокти света. Има две предпоставки за едно подобно отношение - първата е, че ако се беше оказало руска ракета, това щеше да е предпоставка за въвличане на НАТО в конфликта. И второ - това вече означаваше ново ниво на войната и предпоставка за глобализация на бойните действия", обясни Ангел Найденов.

По думите му вероятно тази атака е един вид отмъщение за обръщението на украинския президент на срещата на Г-20 или може би свързана с отношението на Г-20 към Русия. От друга страна, може да допуснем, че това е своеобразно отмъщение за поражението при Херсон. Така или иначе отмъщението се превръща в един от аргументите за действие и за подобни атаки от страна на Русия, добави той.

Според Велизар Шаламанов, тази сдържана реакция е не само въпрос на политическа зрялост, но и на наличие на много точни данни.

"НАТО провежда противовъздушна, разузнавателна и възпираща операция по източните си граници. Изключително голям брой изтребители са във въздуха и всяка ракета, всеки полет над украинското небе се следи. Имало голяма степен на увереност, че става въпрос за инцидент. Въпросът обаче е как България участва в тази противовъздушна, разузнавателна и възпираща операция, тъй като нито нашите самолети МиГ-29, нито нашите радари, нито нашите зенитни ракетни комплекси имат тази способност. Затова трябва много сериозно да помислим за ускоряване на превъоръжаването", каза Шаламанов.

Той добави, че не случайно испанските изтребители са у нас, защото нашите самолети и система не може да изпълнява тази функция, която е възложена по източния фланг на НАТО. Единственото нещо, което работи на ниво е системата за командно управление и комуникация, която е изградена със средства от НАТО и като дарение от САЩ, за бъдат гарантирани суверенитета и сигурността на България, допълни Шаламанов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Полша: Остава ограничен достъпът до мястото на взрива
От нашите пратеници в Полша: Остава ограничен достъпът до мястото на взрива
Дея спорт обърна Лозана като гост и продължава към 1/8-финалите в Купата на претендентите
Дея спорт обърна Лозана като гост и продължава към 1/8-финалите в Купата на претендентите