НОВИНИ

От нашите пратеници в Полша: Остава ограничен достъпът до мястото на взрива

Александър Марков
от Александър Марков
08:45, 17.11.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Сигурност и правосъдие

Наш екип се намира в самото село Пшеводув - мястото, където се случи инцидента с падналата ракета. Това е едно малко погранично селце, което се намира на полско-украинската граница, където във вторник около 17.00 часа се взриви ракета - руско производство в изоставена селскостопанска постройка, убивайки двама души - на 40 и 42 години.

На място има разположени доста полицейски сили. Има и полски и натовски следователи, които разследват какво точно се е случило. Пшеводув е само на 6 км от полско-украинската граница, а от другата страна е град Лвов, който постоянно е бомбардиран от страна на руската армия от началото на войната.

Късно снощи премиерът Матеуш Моравецки повтори, че това е изолиран инцидент и не е целенасочена преднамерена атака срещу Полша, че съюзниците от НАТО са усилили патрулирането във въздушното пространство над страната, че самата Полша е повишила бойната готовност на някои от своите сили и че постоянно се наблюдава въздушното пространство близост до границата.

Президентът Анджей Дуда успокои поляците, призовавайки ги да не се поддават на фалшиви новини и манипулации, каквито според него ще има през следващите дни. След проведени няколко съвета по сигурността, полското правителство обяви, че ракетата, която се е взривила от украинската система за ПВО е изолиран инцидент и това не може да се смята, че е инцидент, който ще се повтаря в бъдеще.

Местните хора са шокирани от случилото се. Разказват как са чули прелитането и взрива на ракетата, която изкопала огромен кратер. Полски и американски специалисти разследват този инцидент. Украйна поиска достъп до това разследване, но не е ясно засега дали ще ѝ бъде даден такъв.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев: Целта и пред двата отбора ще бъде участие в 1/4-финалите на Евроволей 2023
Любо Ганев: Целта и пред двата отбора ще бъде участие в 1/4-финалите на Евроволей 2023
Отмъщение или инцидент е атаката в Източна Полша? - коментар на бившите военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов
Отмъщение или инцидент е атаката в Източна Полша? - коментар на бившите военни министри Ангел Найденов и Велизар Шаламанов