НОВИНИ

От нашите пратеници в Пшеводув: Полски и американски следователи разследват инцидента

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 17.11.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Продължава разследването на инцидента в Полша, където се взриви ракета във вторник и уби двама души. Президентът на САЩ Джо Байдън постави под въпрос коментара на украинския президент Володимир Зеленски, че ракетата, която се взриви в Полша, не е украинска. По думите му, доказателствата на място не подкрепят това.

Малкото селце Пшеводув, което се намира на 6 км от украинската граница, привлече вниманието на световната общественост и прилича на военна зона. Цяла сутрин влизат и излизат военни и полицейски автомобили, полски и американски разследващи все още проучват какво точно се е случило преди повече от 48 часа. Войници обхождат близките до селото ниви, за да търсят осколки от падналата ракета. Местните хора са в шок от случилото се и живеят в страх още от февруари, когато започна войната в Украйна.

Ришард Туржаник - пенсионер: "Кой не би се страхувал? Всеки се страхува, защото тук сме най-близо до границата. Но дали опасността е само една. Може би има и друга заплаха от Беларус. Тази точка на Полша е най-близо до стената".

- "Познавах една от жертвите много добре, беше управител на сушилнята за зърно. Точно претегляше зърното, разбира се там беше и трактористът. От кантара останаха само отломки, ремаркето лежеше там, а тракторът - малко по-нататък".

Матеуш Клистун, журналист в радио RMF: "Хората в селото са изплашени за утрешния ден. Страхуват се, че такива инциденти ще се повторят и очакват повече и по-ясна информация. Казват, че се чувстват в опасност от февруари, а сега - в още по-голяма опасност. Хората са изнервени. Виждате - военни камиони, полиция, журналистите - всичко това плаши хората. Това е по принцип спокойно село, което се занимава със земеделие".

След поредно заседание по-рано през деня от Съвета за сигурност на страната заявиха, че доказателствата са недвусмислени и взривът е от ракета на украинската система за ПВО. От там потвърдиха, че радарите на НАТО са я проследили в реално време, но остава неизяснено защо тя не е била прихваната. Според представители на Съвета за национална сигурност се е очаквало тази ракета да свали руска ракета, насочена към Украйна.

Вижте повече във включването на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Перник продължава работа по всички версии за изчезването на 12-годишния Александър
Прокуратурата в Перник продължава работа по всички версии за изчезването на 12-годишния Александър
Селекционерът на Еквадор: Съжалявам, че Кастийо не е с нас
Селекционерът на Еквадор: Съжалявам, че Кастийо не е с нас