НОВИНИ

От ПП предлагат създаване на здравна карта за наличните специалисти в страната

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:00, 24.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
живо тема здравеопазване коалиционните преговори продължават
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес продължават преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Проследете преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за съставяне на правителство по тема "Здравеопазване":

Срещите се провеждат в експертен формат. Обсъждат се основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.

БСП

От БСП посочиха, че преговорите в сектор "Здравеопазване" са ключови.

В последните особено 12 години здравната система беше сериозно обезличена. На базата на тази деградация на здравната система се стигна до печалните факти за повишена смъртност в разразилата се пандемия COVID-19. Причините не са във вируса, а в неспособността на здравната система да се справи, каза Георги Михайлов от БСП.

От левицата настояват за краткосрочни мерки за справяне с епидемията от коронавирусна инфекция. За целта според тях трябва да бъдат създадени мобилни групи за ваксинация. Те трябва да посещават хора над 60 години, групи с повишен индекс на социален контакт и определени групи болни.

Потоците в здравната система трябва да разделят, за да може освен коронавирус да се лекуват и други социално значими заболявания, които са основна причина за повишена смъртност.

И още - разяснителна кампания за ваксините и епидемиологично проучване за преценка на обстановката в страната, искат от БСП.

Догодина болниците в труднодостъпните райони трябва да придобият статут на "защитени" и да получат допълнително финансиране от държавата.

И още - 9% ДДС на лекарствата и безплатни медикаменти за деца до 14 години, искат от БСП. Освен това смятат, че трябва да се увеличат средствата за контрол на социално значимите заболявания.

ИМА ТАКЪВ НАРОД

От "Има такъв народ" искат специализирани болници за лечение на коринавирус във всички области на страната.

COVID зоните трябва да бъдат закрити, защото са неефективни, коментира, Андрей Чорбанов.

По-лесна процедура за специализация на инфекционисти и епидемиолози и спешна подготовка на такива кадри искат от ИТН. Настояват и за експертен щаб, който да изказва публично мнението си за епидемията.

Според тях трябва да има и национална програма за Т-клетъчен скрининг и ваксинацията срещу коронавирус да остане доброволна.

Създаване на електронно здравно досие в рамките на 6 месеца и премахване на клиничните пътеки, искат още от ИТН. Според тях здравната карта на страната трябва да бъде актуализирана. Моделът на финансиране в системата трябва да бъде променен. За целта, трябва да бъде приет нов Закон за лечебните заведения. С него трябва да бъдат въведени така наречените обществени лечебни заведения, които ще работят с пари от НЗОК и няма да бъдат регистрирани като търговски дружества. Предлагат и подоходно здравно облагане - според доходите на всеки. Искат и демонополизация на НЗОК.

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

От "Демократична България" искат спиране на неефективното разходване на пари за здраве. Предлагат тристепенен модел на на финансиране От Държавния бюджет, от НЗОК и от застрахователни фондове.

Смятат, че пациентите трябва да доплащат по-малко за лекарства.

Настояват и за изграждане на Национална детска болница. Според тях държавата трябва да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на групите, които осигурява.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

От "Продължаваме промяната" са за подобряване на достъпа до спешна помощ. За целта трябва да се осигурят добре оборудвани линейки, които трябва да разполагат с апаратура за телемедицина. А вместо лекари в тях трябва да работят лекарски асистенти.

Искат и създаване на здравна карта, но не за леглата в болниците, а за наличните специалисти в страната.

Днес на дневен ред са още секторите земеделие, образование и електронно правителство. Вчера се проведоха обсъждания в секторите икономика, енергетика, транспорт, правосъдие.

ВСИЧКО ЗА ПРЕГОВОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: Резултатите не отговарят на играта ни
Стойчо Младенов: Резултатите не отговарят на играта ни
Маверикс сломиха Клипърс след продължение при завръщането на Дончич
Маверикс сломиха Клипърс след продължение при завръщането на Дончич