НОВИНИ

От ПП призоваха служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г.

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:54, 02.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

С декларация от парламентарната трибуна "Продължаваме Промяната" призоваха служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 година. Една от темите на председателския съвет пък е била трябва ли да се правят промени между двете четения в законопроекта за удължаване на действието на държавния бюджет и какви.

БСП предлагат да се внесе социален пакет от мерки между двете четения за бюджета. Продължаваме промяната настояват за нов бюджет за 2023, а ГЕРБ и ДПС определиха решението на служебния кабинет да удължат бюджета от тази година като правилно.

Парламентарният ден започна със спор: да се разглежда ли в зала Изборният кодекс и връщането на хартиената бюлетина. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха точката да отпадне, ДПС се противопоставиха.

"Аз не се срамувам, че за мен е кауза да не върнем хартиената бюлетина и да не върнем как се манипулираха изборите преди. Не е необходимо вие от коалицията "Хартиена бюлетина" да ни показвате мускули, знаем, че имате мнозинство", каза Милен Матеев от ПП.

Отговори му заместник-председателят на парламента Йордан Цонев от ДПС:

"Ние предложихме и благодарение на нас беше въведено машинното гласуване, когато вие хабер си нямахте да ставате политици. Ще чуете какви машини искахме, а не за машините на коалицията "Мадуро".

Надежда Йорданова от ДБ призова да се осигури време за разглеждане и на трите проекта за промени в Изборния кодекс.

"Ако следвам логиката на промяната, аз трябва да предложа да отпаднат всички точки, защото не са минали комисия", коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

С декларация от ПП призоваха служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 година. Казват, че не приемат служебният кабинет да заложи съдбата на бизнеса и хората на рулетка.

"Възможно ли е да удължим бюджета за 2022 - да. Правилно ли е - не. Ясно заявяваме, че ако служецното правителство не внесе бюджет ще изложим хората и бизнеса на редица рискове. Бизнесът очаква регулирани цени, пенсионерите и работещите на минимална заплата очакват подкрепа. Ако няма предвидимост на парите, трудно ще получим пари от международните пазари, как ще изпълним условията за въвеждането на еврото", заяви Искрен Арабаджиев.

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов определи решението на кабинета да предложи удължаване на стария бюджет като правилно. И допълни, че "Продължаваме промяната" трябва да обяснят защо с техния бюджет се е стигнало дотук.

"Обясняват за дефицит - това се дължи на текущото изпълнение на бюджета и разходи. Фискална политика не се управлява с лозунги. Да се измислят нови мерки и от закон за удължаване да се превърне в нов бюджет не може да стане", каза той.

Лидерът на БСП заяви, че ще работят да се подобри законът, внесен от служебното правителство.

"Този закон замразява доходите и води до обедняване. Ние ще си представим социалния пакет, да намерим разумното сечение, да помогнем на хората, на да не е за сметка на финансовата стабилност. Така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе", коментира Корнелия Нинова.

Според нея съгласието за бюджета не би осигурило мнозинство за правителство.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС определи подхода на служебното правителство за бюджета като най-безопасния вариант.

"Защото опасността да се гласува бюджет в режим на предизборна кампания има опасност да се превърне в триумф на безотговорност и купуване на гласове с парите на българите. Всеки, който предлага един или друг разход, да го остойности. Един бюджет е редно да бъде предложен от МС, който има хоризонт", посочи Дончев.

Решението за парите на държавата тепърва предстои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избран е терен за изграждане на Национална детска болница
Избран е терен за изграждане на Национална детска болница
Глазгоу Рейнджърс записа най-лошото представяне в групите на ШЛ в историята
Глазгоу Рейнджърс записа най-лошото представяне в групите на ШЛ в историята