НОВИНИ

Пак спорове в НС: ПП и ДБ поискаха да отпадне точката за хартиените бюлетини, БСП - за F-16 и оръжието за Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:29, 02.11.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" и ДБ предложиха от програмата на парламента за петък да отпадне точката за промяната на Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини. Мотивите са, че няма да има време да се изготвят докладите след комисията. ДПС се противопоставиха. Предложението в крайна сметка не беше прието.

"Да бъде бавен Изборният кодекс, иска да бъде бавен и замитан. Бяха събрани хиляди подписи, аз не виждам по-голямо обществено обсъждане. Ако вие не виждате, че няма доверие в този метод на гласуване, значи не разбирате нищо", заяви Йордан Цонев, зам.-председател на Народното събрание от ДПС.

Милен Матеев от ПП коментира, че не се срамува от каузата да не се връщат хартиената бюлетина и манипулациите от изборите.

"Не е необходимо вие от коалицията "Хартиена бюлетина" да ни показвате мускули, знаем, че имате мнозинство, но го направете открито, а не като потъпквате нормите", заяви той.

"Трябваше да вземете думата на преждеговорящия, защото каза нещо, което не съм казал", обърна се Йордан Цонев към председателя на парламента.

"Ние предложихме и благодарение на нас беше въведено машинното гласуване, когато вие хабер си нямахте да ставате политици. Ще чуете какви машини искахме, а не за машините на коалицията "Мадуро", добави той.

От БСП пък предложиха да не се разглеждат точките за закупуване на 8 самолета Ф-16 и за предоставяне на военна помощ за Украйна. И това предложение не беше прието.

"Предлагаме точките за военна помощ за Украйна и точката за новите 8 изтребителя да отпаднат. Не считаме, че в обществото има консенсус да предоставяме оръжие. Не може да искаме да станем страна във войната. Ние още не сме придобили първите 8, а сме тръгнали да купуваме нови 8. Не беше ли по-важно на видим как ще намирам цените на горивата", заяви Борислав Гуцанов - БСП.

Да осигурим време за разглеждане на трите проекта на Изборния кодекс, призова Надежда Йорданова от ДБ.

"Ако тезата на Йордан Цонев беше вярна - нека бъде в програмата, пък ако се справят, да я гледаме в петък. То тогава всички законопроекти да бъдат включени в програмата", каза тя.

"Ако следвам логиката на "Промяната", аз трябва да предложа да отпаднат всички точки, защото не са минали комисия. Те точките за утре за тока не са минали комисии. Има време днес и утре да минат на комисии", поясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" определиха като провокация откриването на македонския клуб в Благоевград
"Възраждане" определиха като провокация откриването на македонския клуб в Благоевград
Груповата фаза в Шампионската лига приключва тази вечер
Груповата фаза в Шампионската лига приключва тази вечер