НОВИНИ

От Раздор до Съгласие: Размисъл за мястото на хората с увреждания в обществото

Посланието от церемонията на Параолимпийските игри в Париж бе повече от категорично - да се стремим към свят, съобразен с хората с увеждания.

Параолимпиада Париж 2024
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 29.08.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Париж 2024
Слушай новината

В Париж, под залязващото слънце, спортисти от рекордни 168 делегации дефилираха по „Шанз-Елизе“. Както при Олимпийските игри, церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Париж е първата в историята, която се провежда извън стадион.

Основната церемония се проведе на площад „Конкорд“ – най-големия площад в Париж, разположен в краят на емблематичния булевард „Шанз-Елизе“. Сцената обгръщаше знаменития обелиск и беше съживена със светлини, музика и внушителен спектакъл от стотици артисти.

Локацията не е случайна, защото както Революцията, случила се на площада преди повече от 200 години, когато Луи XVI и Мария-Антоанета били екзекутирани, вчерашната церемония отбеляза началото на т. нар. „Параолимпийска революция“.

„Добре дошли в страната на любовта и страната на революцията. Не се притеснявайте: тази вечер няма да има щурмуване на Бастилията, нито гилотина. Тъй като тази вечер е началото на най-красивата от всички революции: Параолимпийската революция“ – заяви председателят на организационния комитет на настоящата Олимпиада Тони Естанге.

На площад „Конкорд“, който е символ на промяната, настроението беше основно празнично, а посланието от церемонията е да се стремим към свят, съобразен с хората с увеждания.

Събитието беше озаглавено: „От Раздор до Съгласие: Размисъл за мястото на хората с увреждания в обществото“. Церемонията беше посветена на парадокса между „обществото, което твърди, че е приобщаващо, но остава пълно с предразсъдъци към хората с увреждания“.

Тома Жоли е отново артистичен директор, а Александър Екман, който бе избран от Жоли за хореограф на церемонията, използва пет артистични сегмента със 140 артисти и 16 изпълнители с увреждания.

Спектакълът започна с френския бивш параолимпийски плувец Тео Курен като шофьор на такси по Шанз-Елизе - препратка към популярното френско шоу „Théo Le Taxi“. Таксито беше украсено със стотици фриги - официалния талисман на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж.

Оттам нататък спектакълът избухна във вихър от танцьори и разтърсваща музика. Изпълненията включваха канадския музикант Чили Гонзалес и френската певица Christine and the Queens, с включено обновено и почти неразпознаваемо изпълнение и на френската класика „Je Ne Regrette Rien“.

Парижкото небе беше в бурни цветове. Залезът беше поразителен, а синият, белият и червеният дим на трикольора бе пуснат от въздушната демонстрация на Patrouille de France над „Шанз-Елизе“ преди влизането на атлетите.

Парадът на спортистите започна с Афганистан и продължи предимно по азбучен ред. След следващите 167 делегации, включително тази на параолимпийския отбор на бежанците, следващите два домакина на летни олимпийски и параолимпийски игри - САЩ и Австралия, преминаха непосредствено преди делегацията на домакина Франция.

Французите излязоха на трасето под звуците на запомнящата се песен „Les Champs-Élysées“ - подобаващо, считайки местоположението на парада.

Церемонията продължи с още музикални и танцови изпълнения с допълнителни символични препратки към „строгото общество“ и пътят към осъзнаване на собствени предразсъдъци. След това прозвуча френският национален химн „Марсилезата“ в приказен аранжимент, беше издигнато френското знаме и Айфеловата кула заблестя.

След речите на Естанге и на президента на Международния Параолимпийски Комитет (МПК) Андрю Парсънс, френският президент Еманюел Макрон обяви игрите за официално открити.

„Тези параолимпийци не са тук, за да участват. Те са тук, за да се състезават, да побеждават и да чупят световни рекорди. ... Но те са тук и заради равенството на близо 1,3 милиарда души с увреждания по света. Те ще променят представите за това, което смятате за възможно“, каза Парсънс.

Дванайсет параолимпийски шампиони участваха в парада на параолимпийския огън, който беше пренесен в градините Тюйлери. Там параолимпийският котел беше запален и издигнат в небето. Церемонията по откриването завърши с впечатляваща заря.

Това са първите параолимпийски игри във Франция от 1992 г. насам, когато зимните параолимпийски игри са се провели в Албервил, но и първите летни параолимпийски игри някога, състояли се във Франция.

Автор: Александър Върбанов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истерията около Oasis продължава
Истерията около Oasis продължава
Експерт: Енергийните прахчета могат да предизвикат зависимост
Експерт: Енергийните прахчета могат да предизвикат зависимост