НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Последен ден, в който британците се покланят пред Елизабет Втора

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:02, 18.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес е последният ден, в който британците могат да се поклонят пред Елизабет Втора. Четвърти ден ковчегът с тленните ѝ останки е в Уестминстър хол, където денонощно хиляди хора прекарват часове на опашка, за да се сбогуват с кралицата.

Британците за последно ще могат да отдадат почит на кралицата преди утрешното ѝ погребение в Уестминстърското абатство. Посетители ще се допускат до 8.30 ч. сутринта в понеделник, след което ще започнат приготовленията за церемонията.

Чакането на опашката пред Уестминстър хол отнема между 12 и 24 часа, в зависимост от това колко души са се наредили в този момент. Сега, според британските власти, ако застанете най-отзад, ще стигнете до Уестминстър хол след около 17 часа. Но въпреки непредвидимото лондонско време, десетки хиляди хора и в този час се насочват към района на Уестминстър.

Години са били необходими, за да се планира и изпипа всеки детайл около сбогуването с най-дълго управлявалия британски монарх. Така например дъбовият ковчег, в който кралицата е положена, е изработен още преди 30 години - той е облицован с олово отвътре и на практика е херметически затворен. Още един е бил изработен за покойния съпруг на Елизабет Втора - принц Филип.

Тази нощ се проведе и така нареченото "бдение на принцовете", на което всички осем внуци на Елизабет Втора застинаха в 15-минутно мълчание до нейния ковчег. Интересното в случая беше, че макар и да се отказа от ролята си на активен член на кралското семейство принц Хари беше получил разрешение да облече военната си униформа. Същото важи и за сина на кралицата принц Андрю, който след скандал вече няколко години също не изпълнява ролята си на член на кралското семейство.

Смята се, че решението те да могат да бъдат във военните си униформи е взето от крал Чарлз Трети - като опит в този труден момент за семейството скандалите да не бъдат на дневен ред. Това беше първият път, в който в бдението се включват внуците на починал монарх.

"Бдението на принцовете" се провежда за първи път за крал Джордж Пети през 1936 година. До този момент в него са участвали единствено мъжете наследници, но сега дъщерята на Елизабет Втора - принцеса Ан, наруши традицията и застана до ковчега на майка си, за да ѝ отдаде почит.

Предстои да се проведе събитие несравнимо по мащаба си не просто за Великобритания и Европа, но и за света. 2000 гости, 500 държавни и правителствени ръководители, а също и кралски особи. За първи път на едно място ще се съберат толкова много високопоставени личности, всеки от които сам по себе си изисква да бъде охраняван изключително внимателно.

Тук вече са американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил, френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо, ръководителите на страните от Общността на нациите.

Приятели и роднини на кралицата, високопоставените гости и още 4000 военнослужещи - това са само малка част от хората, които ще присъстват на погребението на Елизабет Втора. Несравнимо и по сложността да бъде организирано и да се осигури безопасността на хората - в Лондон се очаква да дойдат над един милион души от Великобритания и света, за да станат част от този исторически момент.

Потокът от хора е толкова голям, че се налага движението дори по тротоарите да бъде регулирано от полицията. Хиляди служители на органите на реда ще следят за това всичко в Лондон да премине спокойно и без произшествия.

От съображения за сигурност са затворени няколко от станциите на метрото, където може да се стигне до опасно струпване на хора. В определени часове утре въздушното пространство над Лондон ще бъде затворено. Днес тук се очакват и важни срещи между новия британски премиер Лиз Тръс и някои от държавните ръководители, които са в страната.

Вижте още в прякото включване на специалните ни пратеници Джанан Дурал и операторът Владимир Богдански.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоияма продължава със загубите на турнира в Токио
Аоияма продължава със загубите на турнира в Токио
БНТ ще излъчи директно държавното погребение на кралица Елизабет Втора - гледайте специалното студио
БНТ ще излъчи директно държавното погребение на кралица Елизабет Втора - гледайте специалното студио