НОВИНИ

От Висшата лига до пожарната в Бристол

Дейвид Хилиър печели редица трофеи с Арсенал, преди коренно да промени работата си.

Тереза Мутафчиева
от Тереза Мутафчиева
20:34, 28.10.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Дейвид Хилиър
Снимка:
Слушай новината

Дълголетието в професионалния футбол е относително понятие. Както е в повечето спортове. Практикуването е до време, докато си конкурентен физически или в най-лошия случай – докато контузия не сложи край на кариерата ти без време. И когато моментът да окачиш бутонките настъпи, следва тежкият избор да избереш нова мечта. Тогава небезизвестната фраза „Зад всеки успял мъж, стои неговата жена“, също добива смисъл. Особено, ако си Дейвид Хилиър.

Най-забележителен в кариерата на Хилиър е престоят му в Арсенал. За 8 години при топчиите, халфът изиграва 143 мача, вкарва 2 гола и печели ФА Къп, Купата на Лигата в Англия и Суперкупата на страната. Името му се свързва и със странен скандал от 1995 г., когато заедно с Уейн Бърнет от Болтън, откраднал куфарче на летище в Лондон. Слуховете гласят, че в него имало 3000 паунда, собственост на датски бизнесмен. Хилиър не просто е осъден да възстанови сумата, но за наказание се озовава и в трансферната листа на Арсенал като след това преминава в Портсмут. Началото на края започва. Макар да прекарва още няколко години в по-нискодивизионни отбори, посоката за Хилиър вече е ясна, а желанието за нова амбиция – все по-силно и належащо.

„Хм, това ми се струва като чудесна работа за теб", Хилиър чува това от съпругата си Зоуи докато преминават покрай пожарната в Бристол, където живеят.

Присъединява се в редиците на смелите мъже и жени сравнително лесно. Оказва се, че брат на негов бивш съотборник работи тъкмо в това подразделение и помага в назначаването му. Така Дейвид Хилиър започва буквално от нулата, макар да е далеч по-възрастен от предимно младите си колеги. В свое интервю за британския The Sun споделя, че работата като пожарникар му пасва идеално.

„Работим на смени – две дневни и две нощни дежурства, отсъствам от вкъщи така сякаш съм футболист и пътувам за мачове“, споделя той.

Разбира се това е забавният поглед над нещата. Отговорността, която пада на плещите му е различна от тази десетки хиляди да скандират името ти на стадиона. Споделя, че усещането за безсилие е най-трудното в новото му амплоа.

„Сблъсквал съм се с какво ли не, но най-трудно е когато знаеш, че трябва, но няма какво повече да направиш“, допълва англичанинът.

Запитан след 15 години служба в помощ на хората и далеч от прожекторите на светлината дали възприема себе си повече като пожарикар или футболист, Хилиър е категоричен: „Дори, когато съм на работа в службата, все още мисля за себе си като за футболист.“

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парите на държавата: Синдикати и работодатели поискаха промяна в данъчните закони
Парите на държавата: Синдикати и работодатели поискаха промяна в данъчните закони
Абу-Муслим Амаев продължава на репешажите на световното първенство по борба
Абу-Муслим Амаев продължава на репешажите на световното първенство по борба