НОВИНИ

Парите на държавата: Синдикати и работодатели поискаха промяна в данъчните закони

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:35, 28.10.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Бизнес
Снимка: БТА
Слушай новината

Внасянето и приемането на държавния бюджет и данъчните закони и през тази година ще се забави. Причината - служебното правителство ще изчака да бъде формиран нов парламент и ще започне преговори с парламентарните групи.

Днес на Тристранния съвет работодателите и синдикатите принципно подкрепиха данъчните закони, но поискаха промени в тях. България е договорила допълнителна отсрочка с Брюксел за приемане на промени в Плана за възстановяване и устойчивост в частта, свързана с въглищните централи, обяви още служебният финансов министър.

Близо 400 млн. лева ще струва запазването на по-ниската данъчна ставка за хляба и ресторантите и към момента подобна мярка не се предвижда от финансовото ведомство в новия бюджет.

"По принцип министерството на финансите винаги е било против диференцираните ставки, защото те създават по-голяма административна тежест", обясни служебният министър на финансите Людмила Петкова.

Работодателите се обявиха основно срещу промени в законите за ДДС и за акцизите. Предложиха и да бъде намалена наполовина лихвата за просрочени задължения към държавата от бизнеса.

"Ще се намали времето върху данъчно задължените лица, които са в затруднение и те ще могат по-лесно да изплащат своите публични задължения", обясни Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите още веднъж напомниха, че искат коренна промяна на данъчната система, така че бизнесът и богатите да плащат повече данъци.

"Ние днес предложихме над десет мерки в приходната част под формата на допълнителни данъци, които ако бъдат припознати от изпълнителната власт, ще съберем 4,7 млрд. лева допълнително", коментира Любослав Костов от КНСБ.

В отговор на въпрос на БНТ дали България ще успее да поиска извънредни доклади от Брюксел за влизане в еврозоната до края на годината, вицепремиерът отговори:

"Следим за изпълнение на последния критерий, очакванията са през ноември, най-късно през декември да бъде изпълнен критерия за инфлацията и съответно да бъде подадено искането за извънредните доклади", обясни служебният министър на финансите.

Петкова обясни още, че страната е получила отсрочка от Европейската комисия за промените в плана за възстановяване и устойчивост, докато бъде избран нов парламент.

"Всяко забавяне на приемането на промените, означава, че за по-кратък срок трябва да бъдат изпълнени инвестициите. Затова е важно да бъдат обсъдени отново предложените промени", каза още Петкова.

В промените са заложени 1 млрд. лева за рекултивация на минните райони, които в противен случай трябва да бъдат платени от бюджета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 28.10.2024 г., 20:50 ч.
От Висшата лига до пожарната в Бристол
От Висшата лига до пожарната в Бристол