НОВИНИ

Добре е, че се говори за проблема с подмяната на СИК-ове, смятат от обществения съвет към ЦИК

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 28.10.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Кампанията започна и завърши с проблемите в двете фракции на ДПС - ЦИК беше много заета с разрешаването на споровете между тях. Това коментира в "Още от деня" Ива Лазарова - председател на Обществения съвет към ЦИК.

Лазарова обясни, че масови смени на членове на секционни комисии е имало и назад във времето - между 30 и 50 процента.

"Сега имаше много засилен фокус и това е добре, защото очертава проблемите, които политическите партии имат - липсата на ангажираност за работа с техните симпатизанти".

Парламентарно представените партии взимат субсидия и с нея те трябва да развиват своите кадри, каза тя. Според Лазарова партиите нямат никакъв ангажимент към отговорността на изборите, но имат сериозен интерес към крайния резултат.

"Не ставаме свидетели на дебати по същество и с това постоянно разискване какво се случва и какви са проблемите усилва недоверието на хората към изборния процес. Видяхме спорни решения на ЦИК - хората останаха с впечатлението, че забранявайки гласуването с машини на местните избори преди година, има нещо гнило с машините".

Секциите и местата, в които има съмнения за купуване и контролиране на гласове, са едни и същи всеки път, посочи Лазарова.

"Политическите партии се обвиняват една друга в тези порочни практики, в крайна сметка нито една от тях не е осветена като възползваща се от тях".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по волейбол за девойки до 16 г. започна подготовка за евроквалификациите
Националният отбор по волейбол за девойки до 16 г. започна подготовка за евроквалификациите