НОВИНИ

Отбелязваме 147 години от Априлското въстание

bnt avatar logo
от БНТ
13:03, 22.04.2023 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

В град Съединение отбелязаха с историческа възстановка 147 години от Априлското въстание. Над 80 участници от различни клубове и сдружения в страната, облечени в носии и с автентично оръжие, пресъздадоха моменти от боевете на въстаниците.

Преди 147 години в Голямоконарци получават нареждане от Георги Бенковски да напуснат селото, защото нямат достатъчно оръжие, за да отблъснат турските войски. Те обаче решават да бранят домовете си и струпват каруци с покъщнина на входовете на селото.

"Решават да останат тук и с цената на живота си да пазят това, което имат. Идват тук турски части, но виждат, че тук има оръжие и доста хора решават да не влизат в селото и селото се запазва", заяви Мирослав Куцаров.

"Ако не сме ние, просто не виждам тази история как ще се предава. Виждате, че я променят кой както си иска. Ще бъде забравено, ние се стараем да го пресъздадем", допълни Янко Лаловски.

Организаторите от Голямоконарската чета показаха и автентично оръжие и предмети от бита.

А всички пушки и саби, използвани във възстановката, са от личните колекции на участниците, които те пазят и поддържат с особена грижа и уважение към историческата памет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите продължават и в неделя
Валежите продължават и в неделя
21-годишен шофьор блъсна четири коли в Благоевград
21-годишен шофьор блъсна четири коли в Благоевград