НОВИНИ

Отбелязваме 24 май с тържества в цялата страна

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:00, 24.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се прекланяме пред делото на Светите братя Кирил и Методий и отбелязваме Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. По повод празника в цялата страна се провеждат тържествени шествия, концерти и инициативи.

Честит празник на думите, на смисъла, на духовността! Атмосферата в София беше повече от празнична. Много родители с малки деца отидоха пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Всички те, за да се поклонят пред създателите на нашата азбука.

Ето какво споделиха хора от шествието:

"Кирил и Методий са създали нашата азбука. Азбуката много помага. Тя помага - да говорим, да четем, да пишем".

"Мисля, че е важно да изживеят колко е важен празникът ни. Да участват в цялото събитие, за да могат да го запомнят цялото това нещо. Създаваме спомени на децата".

"Това е не само празник, а ценност, която трябва да предаваме на децата си, на учениците си и да носим в сърцата си. Защото това ни отличава от всички - нашата писменост и нашата култура. Нашата азбука".

По традиция празнично шествие тръгна от Просветното министерство и мина покрай най-значимите за българската култура сгради, докато стигна пред националната библиотека. Тържествен водосвет беше отслужен от врачанския митрополит Григорий, а тържествени слова произнесоха президентът Румен Радев и кметът на София Васил Терзиев.

"Нашите предци, именно благодарение на тези първи книги, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха една европейска държава с модерни образователни институции. Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование - привличат водещите умове и таланти, ние не можем да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи. Съвсем наскоро бяхме поставени в ситуация в дните на празника вратите на нашите университети да затворят. И аз вярвам, че Министерския съвет, парламента, всички ние като общество ще чуем техния призив за честен разговор, за бъдещето на образованието и науката. Ще потърсим дългосрочни и устойчиви решения за това развитие за напред", каза президентът Румен Радев.

"Още преди 132 години мисля, това, което в момента звучи - "Върви народе възродени", Стоян Михайловски написа текста, Панайот Пипков - музиката. И моето послание е: "С книжовността таз сила нова съдбата ти си поднови. Честит празник - най-светъл български празник на всички", обяви служебният премиер Димитър Главчев.

"Днес, когато светът се променя толкова бързо, ние трябва да помним корените си и да се грижим за нашата културна и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство", заяви Васил Терзиев - кмет на Столичната община.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фиорентина измъкна успеха от Каляри в последния мач на Раниери
Фиорентина измъкна успеха от Каляри в последния мач на Раниери
Да бъдем грамотни: Как е правилно да изговаряме съчетанието "св. св. Кирил и Методий"?
Да бъдем грамотни: Как е правилно да изговаряме съчетанието "св. св. Кирил и Методий"?