НОВИНИ

Отчитат завишено потребление на ток за бита в последните дни на ноември

Николай Минков
от Николай Минков
20:18, 01.12.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Бизнес
Снимка: Архив/БГНЕС

Завишено потребление на ток за бита в последните дни на ноември отчитат от Енергийния системен оператор. Дали това се дължи на рязкото падане на температурите или на факта, че все повече хора работят от вкъщи, а и децата учат онлайн?

Отчетени пикове няма, но завишеното потребление на ток през последните дни е факт. Според Енергийния системен оператор, то се дължи на ниските температури. Като цяло месецът е бил с 4 градуса по студен спрямо ноември миналата година. Поради тази причина и среднодневната консумация е със 180 хил. мегават/часа повече, спрямо същия период на миналата година.

Според ЕСО оставането в къщи на работещите във временно затворените браншове ще се отрази на потреблението през декември.

През ноември миналата година средно-дневното потребление на ток е било 4 хил. и 700 мегаватата на час, при 9 градуса средна температура.

Ангелин Цачев, изп.-директор на ЕСО: През последните дни на месец ноември, с падането на температурата, съвсем очаквано и товарът в електроенергийната система беше повишен, като максимума, който е постигнат, е 6 хил. и 200 мегавата, а минимума беше 4 хил. мегавата потребление.

Според ЕСО този месец ще стане ясно как противоепидемичните мерки се отразяват на потреблението на ток.

Това, което отчитаме като опит от оставането на хората през месец март, през пролетта, в къщи, мога да кажа, че тогава се наблюдаваше повишение на товара с около 3%. Разбира се очакваме и сега също да има някакво повишение на товара, но не мисля, че то ще бъде рисково за електропреносната мрежа на страната.

В края на седмицата ще бъде пуснат в експлоатация новия далекопровод, свързващ Маришките централи с Бургас, който гарантира непрекъсваемостта на електроподаването за цялото Черноморие.

През 2025 г. домакинствата ще преминат на електроснабдяване от свободния пазар, с което либерализацията на пазара на електричество ще приключи. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов на форум днес, посветен на Зелената сделка, организира от ГЕРБ.

А днес КЕВР утвърди новата цена на природния газ за декември, който поевтинява с около 50 ст. за мегават на час спрямо ноември. Промяната няма да се отрази на цените на топлинната и на електрическата енергия, уточняват от регулатора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на РЗИ-София Илонка Маева напуска поста
Директорът на РЗИ-София Илонка Маева напуска поста
Чакащи направление за PCR тест мръзнаха на опашка пред РЗИ-Благоевград
Чакащи направление за PCR тест мръзнаха на опашка пред РЗИ-Благоевград