НОВИНИ

Отговорът е 23. Пътят към величието

отговорът пътят величието
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 28.06.2023
Чете се за: 10:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Продължаваме да ви разказваме за пътя към величието на новия рекордьор по титли от Големия шлем – Новак Джокович. Прекъснахме историята в началото на лятото на 2016-а, когато сърбинът беше над всички в Париж за титла №12. И когато вече всички започват да говорят тайничко за немислимото – победа и в четирите турнира в рамките на една календарна година, изведнъж идва неочакваният спад. Загуба в третият кръг на Уимбълдън, отпадане във втория кръг на любимото му Открито първенство на Австралия в началото на 2017, отсъствие изобщо от US Open в края на лятото на същата година. Раздяла с треньорския му екип и сериозна травма в лакътя възпрепятстват тенисиста да натрупа още по-рано в кариерата си титли от Голямата четворка, но – рано или късно – сякаш се знаеше, че просто няма как вече да се намират обстоятелства и пречки, които да тормозят Ноле и да го държат от трофеите. И така се стига до ...

13 – Уимбълдън, 2018. Покоряването на фаталната кота идва преди пет години. И то срещу неочакван опонент. Дотук в историята свикнахме да виждаме имената на Надал, Федерер и Мъри, но този път на финала на свещената трева се появява ... Кевин Андерсън. По-рано в турнира зрителите виждат една от най-големите изненади изобщо в тениса – на ¼-финала Андерсън отстранява защитаващия титлата си Роджър Федерер. Само по себе си – и това е шокиращо, но какво ще кажете за развитието на мача?! Швейцарецът води с 2:0 сета и има мачбол в третата част, но е обърнат и претърпява една от най-болезнените загуби в кариерата си. За Джокович финалът далеч не е толкова драматичен – 3:0 сета и четвърто място във вечната ранглиста на тенисисти с най-много трофеи от Големия шлем, задминавайки Рой Емерсон. Пред него остават само Пийт Сампрас, Рафаел Надал и Роджър Федерер. Но не за дълго.

14 – Откритото първенство на САЩ, 2018. Още на следващия голям турнир сърбинът не позволява на нито един от опонентите си да застраши доминацията му. На финала в Ню Йорк отново има непознато за толкова напреднала фаза на подобно състезание съперник – аржентинецът Хуан Мартин дел Потро. Но и той губи с 0:3, като единствено във втория сет оказва подходяща съпротива и губи след тайбрек. Турнирът ще се запомни и с това, че при мъжете за първи път участват седмина играчи, които вече са го печелили в миналото – Джокович, Надал, Федерер, Мъри, Дел Потро, Вавринка и Чилич.

15 – Откритото първенство на Австралия, 2019. Това е началото на абсолютната хегемония на Джокович в Мелбърн. От онзи януари през 2019-а до днес той не е бил победен в нито един мач и печели всичките издания на турнира, в които е участвал (без това през 2022-а, когато се разрази прословутият скандал около него, липсата на ваксина и емиграционните власти на Зеления континент. Сампрас също вече е зад Новак в класацията за всички времена. За Джокович това е и трети пореден финал в Шлема, в който той не позволява на тенисиста от другата страна на корта да спечели дори сет – убийственото 6:3, 6:2, 6:3 срещу Рафаел Надал.

16 – Уимбълдън, 2019. В моите очи – това беше финалът на финалите. Джокович срещу Федерер в най-дългия финал в историята на турнира в Лондон, продължил 4 часа и 57 минути. И то забележете – 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. Форматът на Уимбълдън гласи, че петият сет не може да продължава повече от 25 гейма и ако се стигне до 12:12, се играе тайбрек. Както се и случва. Забележителното е, че по-рано в петата част швейцарецът пропуска два мачбола на свой сервис. Така Джокович става първият тенисист от 1948-а насам, печелил финалния двубой на Уимбълдън, след като е трябвало да отразява мачбол на противника. Ако дори погледнем и към останалите три турнира, ще разберем, че подобно явление не се беше случвало от Ролан Гарос 2004. Това е и последният финал на Роджър Федедер в кариерата му в турнири от Шлема.

17 – Откритото първенство на Австралия, 2020. Вече казахме – когато отиде в Мелбърн, Ноле няма скрупули към никого. След като успява да спечели още една епична битка за титлата, този път срещу Доминик Тийм след 3:2 сета, Джокович става първият играч в Оупън ерата, който печели титла от Шлема в три различни десетилетия. За да бъде и триумфът на сърбина пълен, той отново става номер 1 в световната ранглиста.

18 – Откритото първенство на Австралия, 2021. До края на 2020-а Джокович няма особено много шансове да увеличи колекцията си. Уимбълдън не се провежда заради пандемията, а в Ню Йорк Новак е дисквалифициран при спорни обстоятелства, след като неволно уцелва една от съдийките край корта с топката. В Австралия обаче няма кой да попречи на Джокера. Дори и набралият вече популярност и скорост Даниил Медведев отстъпва по категоричен начин без да спечели нито един от сетовете.

19 – Ролан Гарос, 2021. За разлика от предишната година, тази е доста успешна за сръбския представител. В Париж е победен още един от славните представители на новата генерация – Стефанос Циципас. За отбелязване е, че Джокович изостава с два сета, но успява да направи паметен обрат след 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4, с което за сетен път затвърждава тезата, че разполага с нерви от стомана. С успеха Новак става и първият тенисист в Оупън Ерата, който печели поне по два пъти всяко едно от състезанията от Голямата четворка. По-късно това ще стори и Рафаел Надал.

20 – Уимбълдън, 2021. Три от три през годината за Ноле. Това сякаш е и финалът, който никой не си е въобразявал, че може да излъчи друг победител. Срещу сърбина застава Матео Беретини, който дори печели първия сет след тайбрек, но после плавно отстъпва инициативата и губи с 1:3, като в последвалите три сета не взима повече от 4 гейма. Развръзката на този финал означава, че тримата големи на нашето тенис-съвремие – Федерер, Надал и Джокович – вече са с напълно изравнени показатели по отношение на титли от Шлема – по 20. И преди да се зачудите дали през 2021 Ноле не направи Голям шлем – не успя, защото загуби финала в Ню Йорк от Данил Медведев. Така че следващата титла дойде в...

21 – Уимбълдън, 2022. Джокович стига до финала, където го очаква непоставен тенисист – Ник Кириос. Последният играч извън привилегированите, достигал за битката за титлата, беше Жо-Вилфред Цонга през 2008 в Австралия. Новак губи първия сет за всеобща изненада и постига нов обрат с 3:1 сета. Това е 32-ри финал в кареирата му в Шлема, по който показател излиза на първо място, като става и първият играч с поне 80 победи и в четирите Големи турнира.

22 – Откритото първенство на Австралия, 2023. Добри дошли в настоящето. Джокович се завръща на любимия си турнир след едногодишни драматични сцени. А това завръщане е плашещо убедително – само един загубен сет в турнира и 10 титла от Мелбърн, като единствено Рафаел Надал на Ролан Гарос може да се похвали, че е достигал до двуцифрен брой триумфи на един и същи турнир. Така серията на Джокера в Мелбърн вече възлиза на 28 поредни победи и последното му поражение е от 2018-а. На финала е надвит Стефанос Циципас с 3:0.

23 – Ролан Гарос, 2023. И най-накрая героят на този разказ излиза еднолично начело във вечната гонитба и изпреварва Рафаел Надал за най-много титли от Шлема. Каспер Рууд става поредният тенисист в дългия списък с хора, които са губили финал срещу Джокович в най-престижните надпревари. Сърбинът става първият, печелил поне по три титли от всеки един турнир от Голямата четворка, както и най-възрастният шампион в Париж със своите 36 години и 20 дни.

История, на която трудно можем да повярваме, че сме свидетели и съвременници.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В спортното училище в Самоков разкриват пет места в паралелка за обучение на млади таланти по бокс
В спортното училище в Самоков разкриват пет места в паралелка за обучение на млади таланти по бокс
Почина Христо Друмев, дългогодишен директор на НДК
Почина Христо Друмев, дългогодишен директор на НДК