Отказаха да впишат повторно Борислав Михайлов като президент на БФС

от БНТ
17:04, 05.05.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
борислав михайлов подава оставка
Слушай новината

Агенцията по вписванията отказа да впише повторно в Търговския регистър Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз.

В документа на Агенцията се казва: "Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставка. Подобно действие би създало правна несигурност".

Припомняме, че Борислав Михайлов оттегли оставката си и формално се завърна на поста президент на БФС, а освен това бе отменен и плануваният за 25 юни Конгрес на родната централа.

Междувременно ФИФА и УЕФА изпратиха писмо до централата с искане за обяснение за оттеглената оставка на Михайлов и отменения Конгрес.

Писмото е адресирано до изпълнителния директор Борислав Попов, от когото се търси официална позиция. От писмото се разбира, че ФИФА и УЕФА искат обяснение за това по кой член от устава на Българския футболен съюз е извършено връщането на Борислав Михайлов. Според него избраният за изпълняващ длъжността президент на БФС Михаил Касабов трябва да бъде такъв до провеждането на Конгрес на футболната централа.

От Българския футболен съюз заявиха, че ще изпратят своето становище в началото на следващата седмица.

"На 4 март 2021 г. по електронен път в Българския футболен съюз е постъпило запитване от страна на ФИФА и УЕФА относно текущата ситуация във федерацията вследствие на оттеглената оставка от страна на Борислав Михайлов. Предвид поредицата от официални неработни дни в страната, становището на БФС ще бъде изпратено до международните футболни институции в началото на следващата седмица", съобщиха от БФС.

Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС

Междувременно Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, публикуваха писмото на ФИФА и УЕФА в Инстаграм и написаха - "Ние питаме същите въпроси".

Ето какво гласи официалното писмо на ФИФА и УЕФА до БФС:

Уважаеми г-н Попов,

„Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че „На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си“, че „Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган“ и че „Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на Конгрес на федерацията“. Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден Конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че „В случай на оставка [...] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов Конгрес.“

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предпоследно: депутатите приеха преизчисление на пенсиите
Предпоследно: депутатите приеха преизчисление на пенсиите
Отпада карантината за български граждани, пристигащи в Швейцария и Лихтенщайн
Отпада карантината за български граждани, пристигащи в Швейцария и Лихтенщайн