НОВИНИ

"Откажете се от вратовръзките" - испанският премиер с предложение за пестене на енергия

Калина Попова
от Калина Попова
20:57, 30.07.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
откажете вратовръзките испанският премиер предложение пестене енергия
Слушай новината

Нестандартна идея за пестене на енергия - испанският премиер Педро Санчес призова изпълнителната власт, държавните служители и частния сектор да не носят вратовръзки.

Целта - да се използват по-малко климатици в обществените сгради. Педро Санчес направи предложението по време на пресконференция за изминалата политическа година в Испания.

"Обърнете внимание, че не нося вратовръзка. Това означава, че всички можем да пестим енергия и затова отправих апел към министрите, държавните служители и частния сектор да спрат да слагат вратовръзки, освен ако не е необходимо. По този начин ще се справим с пестенето на енергия, което е толкова необходимо за страната ни", коментира Санчес, цитиран от испанския вестник "Ел Паис".

Опозицията в Испания не само не прие идеята, ами разкритикува премиера за това, че е използвал хеликоптер, за да се придвижи до авиобаза на кратко разстояние. Оттам Санчес излетя за редица от посещения в Западните Балкани.

"Педро Санчес, който моли испанците да зарежат вратовръзките, пропътува с хеликоптер 25.8 км от двореца в Монклоа до авиобазата в Торехон. Същото пътуване с кола щеше да му отнеме около 10 минути повече. Така можеше да изразходи едва 5 литра бензин, а не 180 кг керосин, изгорени от хеликоптера", се казва в съобщение на Народната партия.

От 1 август до края на март догодина се очаква страните членки на ЕС доброволно да намалят потреблението на природен газ с 15% заради несигурността с доставките от Русия и възможната енергийна криза. Южни държави като Испания и Португалия не са толкова зависими от руския газ през зимата, но за сметка на това разчитат на климатиците през лятото, когато температурите са рекордно високи.

Оказва се, че идеята за неносенето на вратовръзка, за да се пести енергия не е нова за Испания. През юли 2011 г. бившият министър на промишлеността Мигел Себастиан защити подобна мярка, когато се качи на трибуната на Конгреса на депутатите без вратовръзка и влезе в конфликт с тогавашния председател на долната камара Хосе Боно по повод използването на този аксесоар в парламента, припомня БТА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 3 ще излъчи финала на Евро 2022 по футбол за жени между Англия и Германия
БНТ 3 ще излъчи финала на Евро 2022 по футбол за жени между Англия и Германия
Ливърпул взе частичен реванш от Манчестър Сити и спечели трофея Къмюнити Шийлд
Ливърпул взе частичен реванш от Манчестър Сити и спечели трофея Къмюнити Шийлд