НОВИНИ

Откриха академичната година в УНСС с мобилен ваксинационен пункт

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:10, 20.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Днес тържествено беше открита новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Заедно с това в двора на университета започна работа мобилен екип за ваксинация. Целта е повече студенти да са ваксинират, за да се учи присъствено.

В УНСС учат около 16 000 студенти, 4000 са първокурсниците. Годината започва присъствено, но ако обстоятелствата наложат това може да се премине на онлайн обучение като миналата година.

Днес на откриването хората бяха много по-малко, отново заради мерки за сигурност. Академичната учебна година бе открита от ректора проф. Димитър Димитров.

"Започваме присъствено, има много емоции в цялото това откриване. Близо година не сме се виждали с нашите студенти. Сега около 4000 нови студенти, първокурсници, ще пристъпят за първи път прага на УНСС, така че разчитаме при спазване на мерките и при добра дисциплина и самодисциплина да нямаме проблеми с присъственото обучение", заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

На откриването присъства и служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

"Учебната година в академичните институции започва така, както решават ректорите и академичните ръководство. На повечето места започват присъствено, на някои места са решили, че лекциите ще бъдат онлайн, а практическите занятия ще бъдат присъствено, защото не могат да се организират онлайн. Докато е такава епидемичната обстановка, аз не очаквам промяна. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка може да има промени и нататък", коментира той.

По-рано сутринта в двора на УНСС започна работа на мобилен ваксинационен пункт на столичната РЗИ. Инициативата е на самите студенти, на студентските съвети, за да може по-дълго да се учи присъствено.

"Надявам се чрез този акт да се повиши ваксинационното покритие, да продължи съответно учебният процес, доколкото е възможно, разбира се, и искам да отправя апел към всички студенти, които желаят и смятат, че са направили своя избор, да се ваксинират", посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети подчерта, че инициативата е изцяло тяхна.

"Студентски съвет при УНСС много силно подкрепя тази инициатива и след разговори с ректора, ето, че инициативата е факт. Смятаме, че студентите могат да бъдат добрия пример за всички и затова силно подкрепяме тази инициатива", каза той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След агресията от антиваксъри - ще продължи ли работа медицинският пункт във Варна
След агресията от антиваксъри - ще продължи ли работа медицинският пункт във Варна
Имало ли е полицейски тормоз в Благоевград - позицията на МВР
Имало ли е полицейски тормоз в Благоевград - позицията на МВР