НОВИНИ

Откриха барелеф на Гарибалди на Алеята на народите в Свети Влас

bnt avatar logo
от БНТ
23:17, 03.09.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В курорта Свети Влас откриха барелеф на италианския национален герой Джузепе Гарибалди. На церемонията присъства и посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, която заяви, че монументът на революционера потвърждава уважението на България към историята на Италия.

Барелефът на Джузепе Гарибалди е поредният лик на национален герой, който става част от "Алеята на народите" на яхтеното пристанище в Свети Влас.

"Аз мисля, че Джузепе Гарибалди е много важен герой в Италия и в България, защото той помага много на революционерите в България, имал е много връзки. Български революционери са ходили в Италия с Гарибалди и за това е важно, че туристите, които може да не знаят тази история, и като видят всички тези хора, не само Гарибалди, да разберат, че това е много важно за културата и за народа като наследство", каза Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Република Италия в България.

Барелефът е дело на скулптора Петко Йроданов, а до всеки герой, който е изобразил, стоят техни послания.

"Релефът е изработен от бронз. Самата паметна плоча е от гранит. Има кратка анотация. Специално за Гарибалди е много респектираща мисълта, която той споделя с хората по света, казва че човек, който няма недостатъци има много малко достойнство", разказа Йорданов.

Алеята на народите в Свети Влас, започва с Ботев и Левски и продължава с национални герои на десетки държави.

"Неслучайно я показваме тук, на място, което се посещава от много чужденци, и българи, разбира се, но най-вече за гостите на България, за да могат да опознаят първо нашата история, второ българското отношение, българската толерантност към света и отвореност към света", каза Стоян Райчевски, директор на фондация "Българска памет - братя Диневи".

В Свети Влас се намира и първата в България Алея на олимпийската слава, която обединява барелефи на всички златни олимпийци. В момента се създава и Алея на сценичната слава до амфитеатъра в курорта.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне и по-малко райони с валежи през новата седмица
Затопляне и по-малко райони с валежи през новата седмица
Десетки хиляди излязоха на антиправителствен протест в Прага
Десетки хиляди излязоха на антиправителствен протест в Прага