НОВИНИ

Без държавни почести: Русия се сбогува с Михаил Горбачов

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:45, 03.09.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Без пълни държавни почести, Русия се сбогува с последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Хиляди хора се включиха в траурната церемония в Москва. Заради натоварен график, на нея обаче не присъства руският президент. Владимир Путин се сбогува с Михаил Горбачов в четвъртък.

Земният път на последния съветски лидер завърши без държавно погребение. Михаил Горбачов, обаче, беше изпратен с аплодисментите на хиляди хора.

"Това е човек, който заслужава да бъде изпратен от народа. Той направи много".

Хората се редяха с часове на опашка, за да се сбогуват с човека, който промени Съветския съюз, Европа и света.

"Дойдох да се сбогувам, заради моите принципи. Сега много се говори колко свобода ни е дал Горбачов. Така че присъствието ни тук сега е символично. И като имаме предвид колко много хора дойдоха, според мен това говори много".

Има обаче и много руснаци, които упрекват Горбачов за разпадането на Съветския съюз.

Руският президент не присъства нито на церемонията, нито на погребението. Изпрати венец с цветовете на руското знаме. Владимир Путин се сбогува с Горбачов в четвъртък, докато тленните останки на последния съветски лидер бяха в болницата. От Кремъл обясниха днешното отсъствие на президента с натоварения му график.

Само Колонната зала в Дома на съюзите, където се проведе церемонията и караулът напомняха за държавно погребение. По време на Съветския съюз в тази зала са се провеждали траурните служби в памет на лидерите.

На церемонията присъства бившият руски президент Дмитрий Медведев. С Горбачов се сбогува и известният журналист - носител на Нобеловата награда за мир Дмитрий Муратов.

Телевизионните камери уловиха сред чакащите и съветничката за Съветския съюз на бившия американски президент Роналд Рейгън. На прощалната служба присъстваха и посланиците в Русия на Съединените щати, Великобритания и Германия.

Единственият западен лидер, който пристигна в Москва за траурната церемония беше унгарският премиер Виктор Орбан.

"Всичко, за което мечтаехме и се надявахме по време на управлението на Горбачов, сега е заровено в асфалта. И това е много тъжно. Сбогуването с него е сбогуване с нашите надежди", смята един от присъстващите.

Последният съветски лидер беше погребан на гробището "Новодевиче" в Москва до съпругата си Раиса. Жената, която обожаваше и която животът му отне преди 23 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Янакиев отпадна от международния турнир по бадминтон в Латвия
Димитър Янакиев отпадна от международния турнир по бадминтон в Латвия
Четвърта поредна победа за Реал Мадрид в Ла Лига
Четвърта поредна победа за Реал Мадрид в Ла Лига