НОВИНИ

Михаил Горбачов - лидерът, променил историята

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:29, 31.08.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Михаил Горбачов - лидерът, променил историята, почина на 91 години, след боледуване. За 7 години той допринася за края на Студената война, падането на Желязната завеса и затоплянето на отношенията между Съветския съюз и Запада. Поредица от исторически събития се свързват с неговото име.

Михаил Горбачов, президент на СССР (1990-1991г.): "Имаме нужда от повече демокрация, повече организация и дисциплина. Само тогава ще може перестройката да заработи на пълни обороти."

Нищо не предвещава, че роденият през 31-ва година син на земеделци ще се превърне в една от най-значимите политически фигури на XX век. С Горбачов започва нова епоха - на политиката на "гласност" и перестройка. Поставя си за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но вместо пренарежда световната геополитическа сцена. Подготвях се да живея под желязната плоча на съветската диктатура неочаквано се оказах пред отворените врати на свободата, казва за началото на Перестройката Сергей Давидис, адвокат в център за човешки права.

Сергей Давидис, Център за защита на човешки права "Мемориал": "Да, имаше обективни причини Перестройката да се случи, но тя не беше единственият избор. Това беше хуманният, демократичният избор за изход от ситуацията, в която се беше оказал Съветският съюз."

Горбачов е яростен противник на ядрените оръжия - предполага се, че причина за това са действията на съветската власт след Чернобилската авария, и забавянето на огласяването й с дни. Реформите в страната му, обаче, довеждат до крах на руската икономика. Отказва и да се намеси, когато една по една съветските републики обявяват независимост. С Роналд Рейгън подписва договор за намаляване на ядреното въоръжение, а през 89-а с Джордж Буш-старши обявяват края на Студената война. Изиграва ключова роля в падането на Желязната завеса. През август 91-ва е направен неуспешен опит за преврат срещу Горбачов. Няколко месеца по-късно през декември той се оттегля от поста си. Това е и началото на края на СССР.

Михаил Горбачов, президент на СССР (1990-1991г.): "От този момент подавам оставка като президент на Съветския съюз."

Сергей Давидис, Център за защита на човешки права "Мемориал": "Ще се запомни с крайния резултат - безкръвно демонтира това, което се казваше "империята на злото", авторитарната диктатура, която обхващаше не само Съветския съюз, но и целият Източен блок и заплашваше целия свят."

Горбачов никога не е пестил критиките си към Владимир Путин.

Михаил Горбачов, президент на СССР (1990-1991г.): "Достигнахме етап, в който перестройката е спряна. Но няма връщане назад. Дори Владимир Владимирович и други да се опитват да използват старите методи на управление чрез страх и контрол."

Когато през февруари започна войната в Украйна, на сайта на фондацията на Горбачов се появи послание с искане за преговори между Киев и Москва. Самият той заяви, че вижда как се унищожава делото на живота му.
Трагедията на Горбачов – един несъвършен реформатор с невъзможна мисия - така Ройтерс коментират първия и единствен президент на Съветския съюз. До края на дните си добре приет на Запад, но силно противоречив в Русия, обвиняван не само за разпада на СССР, но и за залагането на междуособици сред бившите съветски републики, с трайни последствия до днес. Хората, които сега са на 25, трудно ще разберат какво точно е направил Горбачов, как е променил живота на милиони, обяснява Давидис.

Сергей Давидис: "Но все пак бих казал: - Свобода, демокрация, човешки права..."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов протест срещу преговорите с "Газпром" за доставки на природен газ
Нов протест срещу преговорите с "Газпром" за доставки на природен газ
Ивайло Мирчев от ДБ е дал обяснения в ГДБОП
Ивайло Мирчев от ДБ е дал обяснения в ГДБОП