НОВИНИ

Майк Помпео в София: Алтернативата на руския природен газ е шистовият газ

Александър Марков
от Александър Марков
18:51, 31.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Алтернативата на руския природен газ е шистовият газ. Това заяви бившият държавен секретар на Съединените щати и бивш директор на ЦРУ Майк Помпео в София. На форум, посветен на геополитическата роля на България, организиран от КРИБ и Кирил Домусчиев, Помпео изрази своето разбиране, че методът за извличане на газ, известен като "фракинг", е много по-чист от добива на газ в Русия. Пред дипломати, бизнесмени и президенти Помпео обяви още, че България ще има роля в следвоенното възстановяване на Украйна.

Ястреб-републиканец. Бивш директор на Централното разузнавателно управление. Държавният секретар, по чието време САЩ се изтеглиха от Световната здравна организация, Парижкото споразумение за климата и иранската ядрена сделка. Останал докрай с Доналд Тръмп. Майк Помпео започна престоя си в София с шега:

"Когато и да ме представят като 70-ия държавен секретар, си спомням, че Доналд Тръмп беше 45-ият президент на САЩ. И тъй като, очевидно, е имало много по-честа смяна на държавни секретари, отколкото президенти, всяка сутрин ставах и първо проверявах туитър дали все още съм на работа", каза Майк Помпео.

Майк Помпео вярва, че геополитическата мощ се крепи на три стълба: икономическа сигурност, военна сила и енергия.

България може да се превърне в регионален енергиен лидер, обяви 70-ият държавен секретар на САЩ Майко Помпео, според когото Америка трябва да продължи да подкрепя Украйна, за да предотврати два геостратигечски проблема.

Първият - създаването на руско-китайска ос. Вторият - руска доминация на въглеводородните горива. Включително и за България.

"Решението на вашите газови проблеми не е извън България, а тук, у дома. Фактите са много прости. Българската икономика има нужда от 3 млрд. куб. метра газ годишно, а стоите над 500 000 млрд. куб. метра под земята. Вие направете сметката", каза Майк Помпео.

Чрез терминала в Александруполис, азербайджански газ и шистов газ София може да стане истински независима, смята Помпео. Когато на по-малко от 500 км. бушува войната в Украйна, а президентът Путин нееднократно е показвал, че най-мощният му геостратегически инструмент е износът на енергоресурси.

"Само защото Вашата страна отказа да плаща в рубли Путин нареди на своите петролни картели да прекратят доставките към вас. България беше една от първите държави заедно с Полша, чиито енергийни доставки бяха спрени от Кремъл в отговор на подкрепата ви за Украйна. Това беше директна атака срещу вас, срещу българската икономика", заяви Майк Помпео.

Българските черноморски пристанища могат да възстановят износа на Украйна към Европа, и обратно. В пристанище "Бургас" инвестиционният фонд "Три морета", създаден от САЩ, вече придоби дял.

"Първо, като важен канал за материали и енергия към Украйна в усилията за нейното възстановяване след руската инвазия. И второ - като хъб за европейска енергия, която намалява зависимостта на Европа от руския петрол", допълни Майк Помпео.

През 2012 г. Народното събрание наложи безсрочен мораториум върху добива на шистов газ у нас. Интересът е към находища в Североизточна България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата в Своге вече е годна за пиене
Водата в Своге вече е годна за пиене
Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"
Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"