НОВИНИ

Какво представлява ДИК синдромът, причинил смърттта на родилка в Горна Оряховица

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 31.08.2022
74802
Чете се за: 03:32 мин.
Здраве
Слушай новината

И днес семейството и близките на 21-годишната родилка Данислава Стоянова, която в петък почина след планово секцио, се събират на протест пред болницата в Горна Оряховица. По случая тече разследване, както и няколко проверки, които все още не са приключили, не са готови и заключенията от аутопсията.

Директорът на великотърновската болница заяви, че 21-годишната жена е била докарана при тях с линейка от Горна Оряховица в следобедните часове на 26 август.

"Беше докарана в тежко общо състояние. След преоценка на състоянието и реанимационни мероприятия се прие решение за спешно оперативно лечение. Бяха продължени реанимационните мероприятия до 22.00 часа, когато настъпи фаталният изход", заяви д-р Красимир Попов, изпълнителен директор МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"- Велико Търново.

Д-р Попов обаче отказа да коментира дали водеща причина за смъртта е отключен ДИК синдром, както твърдят лекарите от горнооряховската болница.

"Предпочитам да не коментирам тези обстоятелства около причините и следствието, което е последвало. Колегите са дали своето становище, всичко е документирано и описано", каза д-р Красимир Попов.

За "По света и у нас" директорът на столичната АГ болница "Света София" д-р Гергана Коларова разясни, че ДИК синдромът е рядко, но изключително тежко и животозастрашаващо състояние, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите държави обикновено подобен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

"Това означава една каскада от механизми на биохимично ниво, които водят до образуване на множество микро и макро тромби, които буквално запушват и задръстват цялата съдова мрежа в организма", каза д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ "Света София".

Синдромът протича в няколко фази, може да бъде констатиран с кръвни изследвания и е изключително важно да се действа бързо, за да бъде спасен пациентът.

"Тази здрава, права жена влиза в болницата бременна, която вече самата бременност може да доведе до всички тези усложнения, които в хода на раждането да стартират един ДИК синдром. И тук вече е изключително трудната преценка да се хванат симптомите на ДИК-а. Едни коректно направени клинично-лабораторни изследвания дават информация на каква фаза сме от евентуално настъпване на ДИК и времето, което ние използваме, за да се намесим, да го предотвратим, ако можем, разбира се", каза д-р Гергана Коларова.

До дни се очакват резултатите от аутопсията, но те едва ли ще бъдат оповестени веднага, тъй като са част от материалите по разследването на този трагичен инцидент.

По темата работи Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се подсили с Юлиян Ненов
Локомотив София се подсили с Юлиян Ненов
ЦСКА осъди остро поведението на феновете си към легендите на клуба, преминали в ЦСКА 1948
ЦСКА осъди остро поведението на феновете си към легендите на клуба, преминали в ЦСКА 1948