НОВИНИ

Ивайло Мирчев от ДБ е дал обяснения в ГДБОП

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 31.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Бившият депутат Ивайло Мирчев е дал обяснения в ГДБОП. Поводът - образувана е проверка заради твърденията му, че част от службите ни за сигурност са под руско влияние. Мирчев коментира темата в предаването "Още от деня".

"Част от службите в България очевидно, казано по един начин, са пробити, казано по друг, не работят в интерес на националната сигурност на страната, в интерес на България. И това за всеки ученик не е тайна, очевидно за част от службите е някаква новина. Прокуратурата е образувала проверка и се аз се явявам в ГДБОП, за да дам информация за това, което аз знам. А моите впечатления, това е много важно да го отбележим, са от закритите заседания на Народното събрание, където изслушваме службите, от заседанията на Комисията за контрол на службите в Народното събрание и от прочетеното в "Секретно деловодство" в Народното събрание, където всеки депутат има достъп", посочи Ивайло Мирчев, "Демократична България".

Ивайло Мирчев коментира и темата с доставката на природен газ за България, както и интервюто на енергийния министър в предаването, като заяви, че "ако един министър е истински държавник и преследва интереса на България, той не просто ще отиде до Гърция, Турция и ще разговаря за тези доставки, за осигуряването на слотовете в Ревитуза. Той, ако трябва ще спи на входа на гръцкия газов оператор или на входа на вратата на министъра в Гърция, обаче ще осигури енергийните доставки, защото това е изключително важно за страната ни."

Не може да откажеш шест танкера с газ и после да обясняваш, че няма газ. "Газпром" не е надежден доставчик, посочи той.

Това е и основната причина България да не разчита на тях. Освен това цената от "Газпром" не е по-ниска. Третата опасност е провал на арбитража.

Подчерта, че в момента се удвоява капацитетът на газовия терминал в Ревитуза в Гърция.

"Първото, което трябва да направи правителството, специално и този министър - трябва да отиде в Гърция, да договори свободни слотове, за да можем да вкараме газ оттам."

Поведението на служебния кабинет е като на хора, които искат да вкарат отново "Газпром" в България, категоричен е той.

Мирчев се спря и на темата "Лукойл", като заяви, че по най-консервативни оценки на месец България губи 250 млн. лева в цената на горивата от това, че схемата на работа на "Лукойл" с източването през "Литаско", не позволява бензинът на бензиноколонките да бъде много по-евтин, каза в заключение Ивайло Мирчев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Горбачов - лидерът, променил историята
Михаил Горбачов - лидерът, променил историята
Водата в Своге вече е годна за пиене
Водата в Своге вече е годна за пиене