НОВИНИ

След 9 дни в неизвестност: Сашко е жив и здрав, спасителите му не искат пари

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
14:48, 19.11.2022 (обновена)
74947
Чете се за: 08:17 мин.
У нас
Слушай новината

12-годишният Александър е намерен жив и здрав в дълбоко и непроходимо дере в местността "Рестова глава" до бившия завод "Червена могила". Детето е открито от доброволците от местния клуб по делта и парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов.

Бащата на Сашко: Той е добре и се гушна в мен

"Не можах да повярвам, 5 секунди го гледах и не можах да повярвам. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние", разказа Веселин Георгиев.

"По външния му вид си личи, че се е движил - мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, може и да е мащеха. В случая е била майка", допълни Милко Михайлов.

Обобщение вижте във включването на Йоана Миланова.

  • Александър беше в неизвестност 9 дни. Хиляди доброволци се включиха в безпрецедентна акция по издирването му.
  • Първоначалните данни сочат, че няма доказателства момчето да е било приютено или държано насила някъде.
  • Кръвните изследвания на детето показват, че през изминалите дни то е приемало храна и вода. Александър ще остане за наблюдение в "Пирогов". Състоянието му е добро.
  • Прокуратурата образува разследване, което трябва да провери дали все пак Сашко не е бил отвлечен и изведен след като вчера баща му обяви награда от 100 000 лева.
  • Доброволците, които откриха момчето, заявиха, че няма да приемат парична награда.
  • Всички, участвали в спасителната акция, са единодушни, че оцеляването при подобни условия е изключително трудно и добрият край се дължи единствено на способностите и на силния дух на момчето.

Ето всичко по-важно за щастливата развръзка:

Александър е открит от доброволци в 14.27 часа днес. Веднага след намирането му той е откаран в болница "Пирогов". Баща му също е с него в лечебното заведение. Детето е с лека дехидратация, но в стабилно и добро състояние, заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Изследванията му показват, че детето е приемало храна и вода

"Детето е в стабилно състояние, без тежки увреждания, има леки драскотини по тялото и психичното състояние е сравнително добре. Има лека дехидратация, затова в момента е настанено в реанимация, от гледна точка на наблюдение. Кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална, което говори, че детето е намерило начин да приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания. Не мога да кажа, че е премръзнало. Явно, краката са били боси и са били мокри. Но пак повтарям, състоянието му е добро, няма застрашаващо живота състояние. Това детенце за мен е боец, за да може да издържи по такъв начин девет дни. Не знам дали възрастен щеше да успее така", заяви Меджидиев.

"Правят се пълни изследвания, с които да се установи състоянието му - дали има отклонения от нормалните параметри, засега всички параметри са общо взето успокоителни, има малки отклонения, които лесно ще бъдат компенсирани. Нищо, което да е притеснително за момента.
- Колко време ще останат в болницата?
- Няколко дни, трябва да се огледат нещата отвсякъде, да се направят допълнителни изследвания, но като цяло състоянието е стабилно, което е най-доброто", увери проф. Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов".

Александър ще остане в болницата няколко дни за наблюдение. Ангажирани са и детски психолози, предвид това, че то е с аутизъм.

Брифинга за състоянието на Александър гледайте тук:

Сашко беше в неизвестност от 9 дни, след като изчезна на 11 ноември. Вчера баща му обяви награда за сина си от 100 000 лв.

Към момента няма данни, които да сочат, че някой е приютил Сашко през дните, в които се издирваше, или че е държан някъде против волята му, заяви директорът на полицията в Перник ст. комисар Павел Млеканов.

Въпреки това е образувано разследване, което да покаже къде е било момчето през изминалите дни и дали не е държано някъде на сила и не е изведено след обявената парична награда.

Доброволците, открили момчето, заявиха, че не искат парите и че участват в акцията от първия ден без да очакват награда за това.

"Респект към детето. То е оцеляло само, а ние просто му помогнахме да се прибере. То е боец, да знаете. Не правете спекулации, никой не иска пари", категорични са те.

Разказът на спасителите, открили Александър, гледайте тук:

Директорът на местната дирекция на полицията старши комисар Павел Млеканов благодари на всички, участвали в акцията по издирването му.

Всички, участвали в спасителната акция, са единодушни, че оцеляването на подобен терен, толкова дни и при такива метеорологични условия, е изключително трудно и посочиха, че щастливият край се дължи единствено на способностите и на силния дух на момчето.

Радост в Перник! Градът празнува след намирането на Сашко

Кметът на Перник Станислав Владимиров изтъкна, че теренът, в който е открито детето, е изключително трудно проходим.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. То е било през цялото време в планината, тя е тегава. Само от южната част има над 20 дерета. Показахме, че можем да живеем като общество и да ни обединяват каузи. Никой не говореше за умора. Всички бяха тук с едничката цел да намерим Сашко. Благодаря на всички, които се включиха. Господ е бил с него. Сашко е боец! Наистина, показахме огромна съпричастност. Рядко се случват такива хубави мигове, в които ние можем всички заедно да се зарадваме", заяви Станислав Владимиров.

Още подробности за мястото, на което е открито момчето, вижте във включването на Карина Караньотова:

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че намирането на малкия Сашко показва, че все още българите можем да се обединяваме около общи каузи.

"Радостен съм от гражданската енергия и че детето е живо и здраво", посочи той.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира в "Говори сега", че за прокуратурата е учудващо как детето е оцеляло толкова дни на такова място и затова образува досъдебно производство, което да установи какво се е случило с момчето през изминалите 9 дни и дали то не е било отвлечено и изведено след обявената награда.

Какво още каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева в "Говори сега", вижте тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: С достойнство и обаяние Анахид Тачева утвърди престижа на телевизионния водещ
Радев: С достойнство и обаяние Анахид Тачева утвърди престижа на телевизионния водещ
Везенков отново е MVP в Евролигата по баскетбол
Везенков отново е MVP в Евролигата по баскетбол