НОВИНИ

Отличиха с награди Стойка Кръстева и треньора Борислав Георгиев

Стойка Кръстева и Борислав Георгиев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:17, 10.08.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският ни шампион от турнира по бокс в Токио – Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев бяха отличени за Спортист и Треньор №1 за месец август в анкетата на Пресклуб „България”.

Двамата получиха своите награди в присъствието на генералния секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев, както и на председателя на ОСК „Локомотив” София Даме Стойков.

Пред медиите Стойка сподели, че има нужда от малко почивка, преди да вземе решение как ще продължи развитието на нейната кариера. Тя допълни, че олимпийският турнир за нея реално е започнал с финал още в първия мач, когато победи виетнамката Ти Там Нгуйен с 3:2 гласа, предвид, че съперничката й бе втора в схемата.

„Нямаше нито един слаб боксьор, срещу който аз играх. Това, че ние ги преодоляхме, а на някои изглеждаше, че е с лекота, означава, че българският отбор по бокс е най-добрият, когато сме обединени”, категорична е Кръстева.

Запитана къде се чувства най-добре, предвид, че Плевен и Добрич подготвят да я направят „Почетен гражданин”, а същото се отнася и за София, Стойка заяви: „Щастлива съм, че хората отбелязват този труд и това внимание. Най-добре се чувствам в България! Добрич си ми е присърце”.

Нейният треньор Борислав Георгиев от своя страна разкри, че заедно със Стойка работят усилено в спортното училище „Неофит Рилски”, където са учители, и вече обучават със свои колеги 90 деца. Той не пропусна да благодари на двама специалисти, без които златният медал на Кръстева може би е нямало да бъде факт.

„Благодаря на Ивайло Лазаров от НСА, който изключително много ми помогна за физическата подготовка. Аз съм такъв човек, че когато не съм сигурен в нещо или не го разбирам до такава степен, търся помощ. Той направи така, че Стойка да се намира в тази кондиция, в която я видяхте. Дори се чувахме по телефона от Токио, за да изготвим план всеки ден какво да се прави между срещите, за да не губи скорост и сила. Благодаря и на Иван Иванов, нашият психолог. Преди финала бях убеден, че Стойка трябва да е агресивна и да напада турската съперничка. Прочетох обаче различни анализи и коментари на мои колеги, които препоръчваха тя да е предпазлива и да не бърза. Това ме разколеба и му звъннах. Той ми даде много интересен пример с Жозе Моуриньо. Каза ми „Ако Жозе има Меси и Роналдо в отбора си и им каже – играем защита днес, как ще реагират?” Тогава разбрах, че аз имам Стойка Кръстева и тя трябва да играе в атака от първата секунда”.

Много любопитна среща се получи и в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”. Там Стойка Кръстева и Борислав Георгиев се запознаха с легендата в кану-каяка Ваня Гешева – носител на златен, два сребърни и един бронзов медали от Олимпийски игри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Отиваме на нови избори
Слави Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Отиваме на нови избори
Откриха оловен печат на княз Борис-Михаил в Плиска
Откриха оловен печат на княз Борис-Михаил в Плиска