НОВИНИ

Отложиха делото за промяна на мярката на обвинения за нападението над Дебора от Стара Загора

Георги Николаев Дебора
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:08, 01.11.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отложиха делото за промяна на мярката за неотклонение на Георги Николаев, обвиняем за нападението на 18-годишната Дебора Михайлова. Това беше решено по време на днешното заседание на Районния съд в Стара Загора. Причината е, че адвокатите на Николаев Валентин Димитров и Петко Кънев не са се запознали с част от материалите.

„Има материали, с които не сме се запознали, а те са на електронни носители. Затова беше взето решение да ни се даде възможността да се запознаем с тях и да бъде отложено заседанието“, каза пред медиите адвокат Кънев. Той припомни, че най-тежката мярка „задържане под стража“ е взета по обвиненията за „заканите с убийство. Там почти нищо не се върши. Това обвинение беше такова, че да се задържи Георги и да се продължи разследването“, коментира адвокатът на Николаев.

Заседанието за промяна на мярката за неотклонение ще се гледа на 7 ноември в 9.30 часа.

През август държавното обвинение обедини двете досъдебни производства, образувани срещу Николаев, за нанасяне на двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временна опасност за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото на 18-годишното момиче. Наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева допълни, че предстои да му бъде повдигнато обвинение и за това, че „на 26 юни в Стара Загора в стая в апартамент е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си като остригал част от косата ѝ и употребил сила - удар с юмрук".

Сигналът за нападението над 18-годишното момиче е получен около 23.30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е задържан за срок от 24 часа, като тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав счита, че според събраните доказателства по делото, престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда".

На 31 юли Георги Николаев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража" по другото досъдебно производство - за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение. Случаят с насилието на момичето предизвика протести в цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен Григор Димитров елиминира Даниил Медведев на Мастърс турнира в Париж
Страхотен Григор Димитров елиминира Даниил Медведев на Мастърс турнира в Париж
Стефани Стоева и Габриела Стоева започнаха с победа на турнир по бадминтон в Германия
Стефани Стоева и Габриела Стоева започнаха с победа на турнир по бадминтон в Германия