Отложиха решението за започване на преговори със Скопие и Тирана за членство в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:29, 22.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Позицията на България за Република Северна Македония остава непроменена, а с това се отлага и решението за започване на преговори за членство със Скопие и Тирана. Зам.-министърът на външните работи Румен Александров участва днес в Съвета по общи въпроси в Люксембург. Това беше последното заседание на Съвета в рамките на Португалското председателство, на което можеше да бъдат приети преговорните рамки с Република Северна Македония и Албания и двете страни да започнат преговори.

Румен Александров е заявил пред колегите си, че София остана отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство за намиране на взаимно приемливи решения. Според него България очаква Скопие да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на 17.06.2021 г. в София ангажименти. Това включва изричен отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към България, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание. Страната ни продължава да настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС.

Министрите обсъдиха днес и въпроси, свързани с върховенството на закона в Полша и Унгария.

"Тук съм, за да споделя оценката на Европейската комисия за това какво се се случило след последните изслушвания - за Полша изслушването беше през 2018 г., а за Унгария - през 2019 г. Според Еврокомисията ситуацията не се развива в правилната посока. За нас принципите за спазване на върховенството на закона са фундаментални в европейските демокрации и трябва да продължим процедурите срещу двете страни, защото има неща, които ни дават основание за това", заяви Вера Йоурова - еврокомисар, отговарящ за ценностите и прозрачността.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръст "Синя България" поиска провеждане на Общо събрание в Левски
Тръст "Синя България" поиска провеждане на Общо събрание в Левски
Вандали изпочупиха пейките в Морската градина във Варна
Вандали изпочупиха пейките в Морската градина във Варна