НОВИНИ

Отпускат до 3 млн. лв. кредити за малки фирми без обезпечение

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:14, 22.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

До 3 милиона лева кредити за малки фирми без обезпечение. Това е новата мярка, която служебният кабинет обяви днес по програма "Възстановяване".

Малките и средни фирми ще могат да кандидатстват за заеми гарантирани от държавата. Това предвижда новата програма за възстановяване, която започва днес. Кредити ще бъдат предоставяни засега от пет търговски банки, които са сключили договор с държавния Фонд на фондовете.

Кредити ще бъдат отпускани на микро, малки и средни фирми, които до 2019 г. са работели на печалба, обясни икономическият министър. Целта е да бъдат подпомогнати онези фирми, които имат шанс за възстановяване след икономическата криза причинена от пандемията.

"Всъщност всички фирми, които са били все пак успешни и са могли да се справят със ситуацията 2019 г., целият този Ковид период, който в момента се опитваме да възстановяваме, на тези фирми искаме да помогне", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Новите заеми ще бъдат отпускани за период до седем години, без допълнителни обезпечения, с размер до 3 млн. лева или до 70% от оборота на съответната фирма за 2019 г. или 2020 г. в зависимост кой е по-висок. Предвижда се и гратисен период до 12 месеца, както е и задължително условие фирмата да съществува поне от три години. Лихвите ще бъдат пазарни.

"Съответно пазарните лихви знаете, че се публикуват всеки месец от БНБ, включително и по различните видове кредити, инвестиционни или оборотни. От своя страна всяка банка си прави анализ, казва се рейтинг на клиентите, които кандидатстват", каза Диана Митева от Банка ДСК.

Компаниите ще могат да кандидатстват пред всяка една от петте банки, които са подписали договор с Фонда на фондовете.

"Основната разлика на този продукт, спрямо всички останали гаранционни продукти, които са били на пазара, е, че този продукт не изисква обезпечение от страна на фирмата. Това, което изисква, е собственикът или някой от собствениците на фирмата да влезе като съдлъжник за кредитите", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Икономическият министър Кирил Петков обяви днес също така, че е представил новите членове на управителния и на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни избори: Лидерските битки в 31 МИР - Ямбол
Предсрочни избори: Лидерските битки в 31 МИР - Ямбол
Волейболистите ни с поредно поражение в Лигата на нациите
Волейболистите ни с поредно поражение в Лигата на нациите