НОВИНИ

Отпадат хартиените удостоверения за записване в детска градина

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:00, 21.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още
отпадат хартиените удостоверения записване детска градина

От март 2021 г. за първи клас в София ще може да се кандидатства изцяло онлайн. Това обяви зам.- кметът по дигитализация Владимир Данаилов при представянето на Стратегията за дигитална трансформация на Столичната община. До края на годината трябва да отпаднат и всички удостоверения за записване за детска градина.

За две от седем удостоверения вече не са нужни документи за записване в детска градина. Така на родителите няма да се налага да ходят до гишетата, тъй като информцията постъпва автоматично в системата.

Христиан Петров , общнски съветник: Тоест гражданина не трябва да ги предостви, а това се върши от СО.

От общината вече подготвят и внедряването на нова система за административни услуги. Тя ще заработи след три седмици пилотно в четири района - първо в "Надежда", "Сердика", "Триадица" и Банкя, и ще съдържа 70 услуги. Досега най-полулярните сред столичани са изваждането на удостоверения за насдледници и граждански брак.

Владимир Данаилов-зам.-кмет "Дигитализация, иновации и икономическо развитие": Това са услугите например за граждани като отразяване на избор или промяна на режим на имуществени отношение между съпрузи, припознаване на дете, комплектоване и проверка на документи за искане и установяване на българско гражданство, документи за настойничество и попечистелство, това са услуги, които не са дигитални и за първи път ще бъдат дигитализирани.

Скоро ще бъде подобрена и системата, чрез която се подават онлайн заявления за прием в първи клас.

Владимир Данаилов-зам.-кмет "Дигитализация, иновации и икономическо развитие": Към момента родителите ходят и кандидатстват поотделно във всяко училище и когато детето е класирано, ходат и го записват. Новата система дава право да се кандидатсва в няколко училища едновременно, по критерий.

Друга дигитална новост за София е безплатен интернет по цялата пешеходна зона на столичния бул. "Витоша".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изолацията на Дженифър Лорънс: Бира в 17 ч, час по-късно - вино
Изолацията на Дженифър Лорънс: Бира в 17 ч, час по-късно - вино
Джон Ратклиф е новият директор на американското разузнаване
Джон Ратклиф е новият директор на американското разузнаване