Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас

Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани днес във ВМА

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:16, 27.02.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Всички проби за коронавирус COVID-19, извършени днес в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, са отрицателни.

Изследвани са 17 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе.

Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани днес във Военномедицинска академия.

До няколко дни и лабораторията във варненската университетска болница "Св. Марина" ще може да извършва тестове за КОВИД - 19.

Правителственият самолет прибра тази нощ учениците от Селскостопанската гимназия в Каварна. Те са посетили ферма близо до Милано.

На граничните пунктове Кулата и Калотина продлъжават проверките на всички, влизащи от Италия.

На ферибота в Оряхово няма да има денонощни лекарски екипи, защото не се ползва от пътници, идващи от Италия и Китай.

Ако се наложи обаче медицински пунк ще бъде разкрит. Продължава недостигът на медицински маски в аптеките.

В интернет, цената им скочи 10 пъти само за последните дни. Кутия с 50 маски, достигна 100 лева. Преди месец е струвала между 5 и 20 лв.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите.

проф. Венцислав Мутафчийски - директор ВМА: Нямаме на този етап потвърдителен случай за коронавирус в България. И ви предлагам оттук-нататък да съобщаваме има ли потвърден случай, а не колко не потвърдени. В България има поне сигурно 10-15 000 случая - непотвърдени, които си седят в къщи и са се завърнали от Европа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още страни в Европа са засегнати от коронавируса
Още страни в Европа са засегнати от коронавируса
Обмислят промяна в изпитите след 7. клас
Обмислят промяна в изпитите след 7. клас