НОВИНИ

Отвориха границата между Газа и Египет

Израел се е съгласил да допусне 20 камиона с храна, вода и медикаменти през пункта Рафа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:40, 21.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Граничният пункт Рафа между Газа и Египет беше отворен, за да преминат камионите с хуманитарна помощ - точно две седмици след атаката на палестинската групировка Хамас срещу Израел.

За първи път Хамас освободиха заложници - две американски гражданки. Усилията за освобождаването и на останалите над 200 души, които радикалната групировка държи, продължават.

Увеличава се и броят на жертвите.

В Кайро започва среща между европейски и арабски лидери, чиято основна тема ще е търсенето на изход от кризата в Близкия изток.

Някъде на границата между Ивицата Газа и Израел. Хамас предава Джудит и Натали Раанан на израелски войници. Майката и дъщерята бяха отвлечени на 7 октомври от кибуца Нахал Оз.

Двете са във видимо добро състояние и вече са с близките си, които са в Израел. Освобождаването им е договорено с посредничеството на Катар. Жените имат американски паспорти. Близките им в Чикаго, Илинойс, не скриха радостта от щастливата развръзка.

"Аз съм бащата на Натали Раанан, Джудит Раанан е бившата ми съпруга. Отдавна чаках този момент, от две седмици. Говорих с дъщеря си по-рано днес. Тя звучи много добре и изглежда много добре. Беше много щастлива и чака да се прибере. Майка ѝ има драскотина на ръката, но Натали ми каза, че не е сериозно. И майка ѝ е добре. По-рано разговарях с президента Байдън. Благодаря му за загрижеността, че помогна за освобождаването им", заяви Ури Раанан, баща на освободената заложничка.

Еврейската общност в едно от предградията на Чикаго организира бдение в знак на благодарност.

"Нашата общност и целият еврейски свят е преизпълнен с благодарност към Бог за чудото, което видяхме, освобождаването на Джудит и Натали Раанан от Газа, които бяха заложници на Хамас. Заедно с благодарността и радостта изпитваме дълбока загриженост и болка заради останалите над 200 заложници в ръцете на терористите от Хамас", допълни равин Меър Хехт.

Първите камиони с хуманитарна помощ вече са в Ивицата Газа. Медикаменти и ограничено количество вода е допуснато в анклава, но не и гориво. Не е ясно колко дълго ще остане отворен пропускателният пункт Рафа на границата между палестинската територия и Египет.

Снимки: БТА

Израел остава в пълна готовност за мащабна сухопътна операция в Газа. От рано сутринта над анклава се виждат гъсти облаци черен дим след среднощните израелски атаки по въздух. Ситуацията в Газа остава критична. Стотици са потърсили убежище в това училище в град Хан Юнис. Битовите условия са крайно тежки.

"Нощем е най-тежко. Плачат, изпускат се, няма как да чистя след това. Това място е пълно. Не мога да се грижа за децата си, нито тук е чисто, нито те. Никъде няма сигурно място за децата. Ако не умрем от войната, ще умрем от болести и зарази", каза още Тахрир Табаш, майка на 6 деца.

В Кайро започва среща на върха за мир в Близкия изток на фона на опасенията, че поредният конфликт между Израел и Газа може да прерасне в регионална война.

Участва председателят на Европейския съвет - Шарл Мишел, както и първият дипломат на Европейския съюз - Жозеп Борел, европейски и арабски лидери. Очакванията от форума не са високи заради отсъствието на ключови играчи като Израел и Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия е първият финалист на световното първенство по ръгби във Франция
Нова Зеландия е първият финалист на световното първенство по ръгби във Франция
Александър Златков зае шесто място в кратката програма на турнир по фигурно пързаляне в Ница
Александър Златков зае шесто място в кратката програма на турнир по фигурно пързаляне в Ница