НОВИНИ

У нас на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Кои са първите симптоми?

bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 20.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Здраве
Слушай новината

България е на първо място по случаи на инсулт в ЕС. Годишно 45 000 души са засегнати от заболяването, като 5 хиляди от тях умират. Това се дължи на ненавременното диагностициране. Как това може да бъде предотвратено е основна тема на първия Национален конгрес по инсулта.

У нас на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Причината: неточно диагностициране и закъсняло търсене на лекарска помощ.

"Първите симптоми, с които можем да разпознаем инсулт у нашия близък най-често, това е изкривяване на лицето, промяна в говора и слабост в едната или другата ръка. Това бързо разпознаване всъщност е първата крачка към по-бързата диагностика, по-бърз достъп на пациентите до специализирани центрове и реално по-успешно лечение", каза доц. Росен Калпачки, председател на "Българско дружество по инсулт".

При бърза реакция от страна на пациента - до 4 часа, може да бъде приложено ново, иновативно лечение - тромболиза.

"По-голямата част от инсултите се състоят в това, че кръвоносният съд, по който върви кръвта към мозъка, се запушва от тромб, от съсирек. Този съсирек, когато бъде премахнат, всъщност това е най-логичният начин да се възстанови кръвообращението и ако стане в първите часове, всъщност има почти пълно излекуване", обясни доц. Калпачки.

Освен първичното диагностициране и профилактика, важна част от възстановителния процес след инсулт е вторичната профилактика - рехабилитация, речева терапия.

"Все по-често са млади хората, които страдат от инсулт, а тези хора трябва да могат да се възвърнат в обществото, да ходят на работа, да могат да се грижат за своите деца. Трябва да се намери механизмът, по който болните от инсулт да имат право на тази рехабилитация", каза Дорина Добрева, председател на "Асоциация за инсулт и афазия".

За справянето с честите инсулти предстои да бъде разгледан вариантът за създаване на Национален регистър за инсулт, който да осъществява качествена инсултна помощ.

Репортер: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският филм "Една любов" - пълнометражният филм, отличен на "Синелибри"
Испанският филм "Една любов" - пълнометражният филм, отличен на "Синелибри"
Генерираха хеш кода за софтуера на машините за гласуване
Генерираха хеш кода за софтуера на машините за гласуване