НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми на Софийска област?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:55, 20.10.2023
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

В рубриката "Кмете, запиши си!" насочваме поглед към най-голямата област у нас - Софийска област. Тя включва 22 общини - в тях живеят почти 228 000 души.

Средната заплата е 1815 лева, а безработицата е около 1%. Основно хората работят в сферата на услугите, леката промишленост, минното дело и IT секторът. През миналата година в софийска област са родени 2033 бебета, починалите са много повече - над 4500 души.

В близостта си до столицата общините от Софийска област виждат както предимство, така и недостатък - и това заради трудовата миграция на хората.

Най-голямата област у нас по брой общини е без собствен областен център, а в различните сфери всяка община се развива със собствена скорост. Затова и обобщен профил на Софийска област трудно можем да се направи.

"Общините трябва да предприемат нов тип за привличане на инвеститори. Не да чакат някой да дойде да ги потърси, да им каже какви са възможностите, а те да търсят инвеститори, които да създават реален БВП", заяви доц. д-р Георги Николов, ръководител катедра "Регионално развитие" при УНСС.

Избираме общините Елин Пелин и Сливница. И двата града са на приблизително еднакво разстояние от София. На изток от нея е Елин Пелин - район с изобилие от логистични центрове и ниска безработица, но хората се сблъскват и с проблеми.

"Както казва шопът - Много арно, не е на арно. Много хубаво не е на хубаво. За зареждане на тези логистични бази, на тези производства с материали и други суровини, тирове идват тук, докарват продукция и след това откарват продукция и започва особено пътят Елин Пелин - гара Елин Пелин - Нови хан в сутрешните и следобедните часове привечерните часове става доста натоварен", допълни Илиян Сотиров, жител на община Елин Пелин.

Едно от предизвикателствата пред новата власт е да облекчи този трафик. Но има и още:

"В града си има проблеми с пътищата, с бързите коли, които много затормозяват хората, а иначе дупките, тротоарите, това са си такива неща, които винаги ще ги има", коментира Гълъбина, жител на община Елин Пелин.

"Миналата година тук също реката, която идва от Чурек покрай Елешница, Столник и Елин Пелин също беше излязла от коритото си в селата Елешница и Столник и също създаде проблеми. Редно е да се намерят експерти в това отношение и да се вземат по-предварителни мерки с изграждане на диги, с почистване на корита, а не да се молим на Господ да спре да вали", добави Илиян Сотиров, жител на община Елин Пелин.

"Проблеми с уличните кучета също наблюдавам. Има доста животни. Със сметоотвозването също", каза още Мария, жител на община Елин Пелин.

И на запад от София - в община Сливница хората имат проблеми. Донякъде подобни на тези в Елин Пелин.

"По този тротоар, като тръгнем надолу няма нито едно кошче за отпадъци, съответно ние учим децата си да изхвърлят боклука, където трябва, но дори да искат просто нямат възможност, хвърля се на улицата. Сигнали има за бездомни кучета, които нападат хора", заяви Весела, жител на Сливница.

"Има центрове за помощ на деца, които имат нужда в развитието, надявам се те да започнат да работят за децата, а не за управляващите", допълни Лолита Митова, жител на Сливница.

В района в момента се изгражда нова жп линия между Сливница и София, както и се удължава автомагистрала "Европа" - от Сливница до Северната скоростна тангента.

"Хората не са доволни от това, че са доста прашни улиците. Особено в един район, където минават камионите, които карат материали, както за строителството на тази линия, така и за Северната тангента. Около една година ние ще търпим мръсния въздух, прахта, но след това се надяваме, че общината и съответните органи ще вземат необходимите мерки", сподели Маргарита Божкова.

Друга болна тема е липсата на исторически музей. За щастие - началото вече е поставено с ремонт на прогимназията, открита през 1912 година. Видът й е запазен и до днес.

"Когато дойде след 29-и управлението на общината, така както започнаха с бързи темпове и да продължат строителството на музея, за да може в рамките на година и половина да отворим вратите на този музей и хората да дойдат", каза още Маргарита Божкова.

Местните се надяват, че с отварянето на музея туризмът и икономиката ще се подобрят в цялата община.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчетата от тима до 13 години на училище "Свети Георги" завършиха пети на футболен турнир в Барселона
Момчетата от тима до 13 години на училище "Свети Георги" завършиха пети на футболен турнир в Барселона
Гордост: Двама българи с почетни медали от крал Чарлз III
Гордост: Двама българи с почетни медали от крал Чарлз III