НОВИНИ

Преди изборите: 99 души в апартамент в София, 800 - в селска къща

По над 20 души има в близо 2000 жилища

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:27, 20.10.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Общество
Слушай новината

Опитите за предотвратяване на изборни нарушения извадиха на светло фрапиращи анормални адресни регистрации. Министерството на регионалното развитие публикува нов списък с хиляди адреси в цялата страна, на които са регистрирани огромен брой избиратели през годините.

В 39 къщи и апартаменти се водят между 100 и 800 души - общо почти 10 000 човека. По над 20 души има в близо 2000 жилища.

Разпоредена е проверка, която се очаква да доведе до дерегистрация и премахване от изборните списъци.

"Братска дружба" е малка улица, застроена през годините с десетки незаконни постройки. Там живеят 286 души с право на глас.

"Когато е имало избори, само тогава идват, да ни подкупват. Но няма да гласуваме на никой", каза Силвия, която живее там.

На няколко километра от тук - в апартамент в столичния квартал "Люлин" са регистрирани 99 избиратели. Нито един от тези почти 100 души не е на адреса. Според съсед само една жена живее там.

В симитлийското село Долно Осеново улиците нямат имена, а къщите номера. Така 812 души живеят на един адрес в едната част на селото, а 398 в другата.

"Реката ни дели на махала Горна и махала Долна", обясни Галя Чавдарова, технически сътрудник в кметство Долно Осеново.

Град Стамболийски - един адрес - 652 избиратели. Обяснението е незаконно застрояване

"В годините се е оформила ромска махала, която във времето по естествен прираст се разраснала по причина раждаемост. И така до ден днешен тези хора си стоят на този адрес, но всъщност те са в различни къщички не живеят в една", посочи Радка Томова – главен експерт ГРАО – община Стамболийски.

Варна, квартал Максуда. През 2017 г. подадохме сигнал до общината за хора в избирателните списъци, чиито десетки незаконни имоти на един адрес са разрушени, регистрациите им на този адрес - би следвало да са служебно заличени, а оттам и премахнати от избирателните списъци.

И днес, седем години по-късно, откриваме адреса в списъка на министерството и на него има 62 души с избирателни права.

"Очевидно не са предприети действия по дерегистрация. В крайна сметка тук отговорните длъжностни лица и органи ще трябва да си понесат административно наказателна отговорност", коментира Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството.

Причините за мащаба на проблема е липсата на контрол, според министерството.

"Очевидно тук е допуснато закононарушение, тъй като законът е ясен. Чистата жилищна площ като се счита, че един човек на не повече от 10 квадратни метра. Очевидно е в тези случаи, че нямаме апартаменти от 990 квадрата в жилищен блок в Люлин. А е допуснато нарушение при самата регистрация", каза още Цеков.

До 10 дни се очакват резултатите от разпоредената проверка на различните казуси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да работиш в страх: Служител в бежанския център в Харманли с разкрития пред БНТ
Да работиш в страх: Служител в бежанския център в Харманли с разкрития пред БНТ
Левски и Дея спорт стартираха сезона с чисти победи
Левски и Дея спорт стартираха сезона с чисти победи