НОВИНИ

Предизборно преселение: Колко са живите "мъртви души" в избирателните списъци?

Необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес в стотици села преди местния вот

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 18.10.2023
Чете се за: 07:55 мин.
Общество
Слушай новината

Необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес в стотици села, и то в периода, който дава право на участие в местните избори. След проверка на броя на подадените заявления за гласуване по настоящ адрес, от Регионалното министерство обявиха, че има съмнения за изборен туризъм и започват проверки.

Екипът ни също анализира данните и посети някои от най-рисковите села.

Необичайният ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местни избори не е нов феномен, но този път са различни мащабите на явлението.

Анализът на данните за регистрациите, който правихме паралелно с Регионалното министерство, очерта около 100 населени места, в които е изключително вероятно да става дума именно за изборен туризъм. Един от критериите, които използвахме, е ръстът на регистрациите през март и април да е много по-висок в сравнение с обичайното за това населено място в останалите месеци.

Колко са действително живите "мъртви души" в избирателните списъци може да покаже задълбочена проверка, която обаче трудно ще бъде възможна в оставащите дни до изборите. А този ръст по настоящ адрес е видим за институциите от месец май.

"- Иван Христов Цековски виждаш ли? Нали е това?
- Да."

Името на Иван е включено в избирателния списък на село Чирен. 490 души с право на глас по постоянен адрес. Тук обаче засега липсват имената на 560 човека, регистрирани по настоящ адрес и подали заявления за гласуване. Около 300 от регистрираните са от тази година - от януари до април, когато изтече законният срок, който позволява участие в изборите.

Така Чирен оглавява класацията за най-много новорегистрирани. Именно регистрациите по настоящ адрес от години имат решаващо значение кой ще стане кмет на селото.

"Они доведоха дечурлига от Враца, дето завършиха математическата и за пръв път влязат да гласуват, и оня кмет ги прати да изберат нов кмет.
- Тоест са ги регистрирали тук?
- Тук ги регистрираха, да", каза Иван Цековски - жител на с. Чирен.

"Като са регистрирали толкова хора, които не са чиренци и не живеят тук въобще и какво може да се направи? Това не е правилно, дет го правят, да регистрират тоя и оня отнякъде и да дойдат да гласуват за Чирен", смята Митко.

"Чувал съм тия работи, обаче не мога да кажа, че има, но щом се говори, значи има", каза Евтим.

На изборите през 2019 г. също има ръст на регистрациите, но той е двойно по-нисък - малко над 100 души. През 2022 г., когато няма местни избори, за цялата година по настоящ адрес са регистрирани едва 32-ма.

В селото, като че ли не бяха изненадани от огромния брой нови регистрации, тъй като според тях това е практика, която от години използват кандидатите за власт.

"Включително в нас има такива хора, които аз като собственик на имота не ги познавам.
- Регистрирани у вас?
- Да, като например Йордан Василев Йорданов", заяви Красимир Каластирски - жител на с. Чирен.

За да се срещне с човека, който по документи живее у тях, Красимир става член на избирателната комисия. И ще го чака целия ден.

"То си е игра, една игра, която е безумна и продължава постоянно, тя и не се мени. Избираме някой за местното население, които хора един месец след това въобще ги няма тук", уточни Красимир Каластирски - жител на с. Чирен.

През месец май община Враца и междуведомствена комисия правят проверка по документи на регистрациите в Чирен. Не откриват нарушения - документите за повечето от новите регистрации в селото са подадени именно в община Враца. Регионалният министър нарече необичайния брой регистрации "демографски аномалии" и поиска проверки на място.

"Такава миграция, която променя електоралния баланс на въпросното населено място и основания за съмнения дали не става дума за изборен туризъм", коментира Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството.

"БНТ: Тази проверка трудно до изборите ще има резултат?
- След като бъде назначена до края на седмицата ще направим всичко възможно до 25-о число тази комисия да излезе с протокол", каза Николай Николов - зам. областен управител на Враца.

Село Сигмен в община Карнобат е едно от малкото, в които след проверка неотдавна са дерегистрирани 26 души. Новорегистрираните, като процент спрямо хората в избирателните списъци по постоянен адрес, са 138% - най-високият в страната.

"155 има всъщност пуснати искания за гласуване по настоящ адрес. Миналата седмица до петък имаше хора, доста. Не ги познавам хората, но си искат да си гласуват по настоящ адрес. Може би защото в събота и неделя ще бъдат тук", смята Росица Сивилева, кметство с. Сигмен.

"Те са записани от кандидат-кметовете, за да могат да гласуват за тях. Ето, то е показателно. Махнати са 10% от записаните и то само от един от кандидат-кметовете. На един човек са премахнати", обясни Стоян Георгиев.

"Аз не виждам нови хора. Ние можем да разберем ето от посещението в магазина", каза Панайотка Грудева.

Сред първенците в броя нови регистрации е димитровградското село Бодрово. 104 души основно през март и април при постоянно население в избирателния списък от 145 души.

"През 2018 г. започна изкупуване на къщи, не знам от кого, като се говореше от възрастните хора, че ще се правят къщи за гости. И те се радват, че щяло да има туризъм, да живее селото. После, при едно идване, стана ясно, че в тези къщи се правят фотоволтаични батерии. Аз правя връзка между къщите със соларни батерии с новите хора. В тях бяха заселени роми. Дали са регистрирани, дали са техни къщите, на кого са, нямам информация", разказа Татяна Димитрова - жител на с. Бодрово.

Ще се стигне ли до премахване на хора от изборните списъци, ще стане ясно в края на другата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем българчета се класираха за осминафиналите на турнир на Тенис Европа в Гърция
Осем българчета се класираха за осминафиналите на турнир на Тенис Европа в Гърция
Важен играч на Барселона пропуска "Ел Класико"
Важен играч на Барселона пропуска "Ел Класико"