НОВИНИ

Оздравителен план за "Топлофикация София" представи Столична община

bnt avatar logo
от БНТ
11:12, 29.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас

Столична община с план за модернизиране и финансово оздравяване на Топлофикация София. Ще бъде подобрена безопасността, ефективността и интеграцията. Дружеството ще може да се възстанови финансово и да се справи с натрупаните задължения към Булгаргаз.

За да се случи модернизацията ще бъдат необходимо 800 млн. евро и ще отнеме 3 години. Това стана ясно от пресконференция, дадена от Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите и здравеопазването, Прошко Прошков, председател на Комисията за инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, Александър Александров, изпълнителен директор на Топлофикация София и Сесил Лорънс, ръководител на екипа, изготвил работния доклад от Black&Veatch Management Consulting.

С осъществяването на стратегията от общината се надяват да излязат от дълговата спирала към Булгаргаз, да осигурят безопасна работа, повишена ефективност, минимализиране на потребителските сметки. Подобреното финансово състояние на дружеството ще даде възможност за разширяване на дейността, а излишъците от производството на електрическа енергия ще бъде продавана на свободния пазар. Предвижда се изграждане на нови високоефективни мощности и бъдещо използване на т.нар. зелен водород, при който се отделят ниски емисии в атмосферата. Ще бъде извършена интеграция между отделните мощности, която да позволи свързване между ТЕЦ-вете и топлопреносната мрежа, за да не се налага абонатите да изпитват неудобства при извършване на планови ремонти.

Екипът на консултантската компания е направил анализ на място на техническата изправност на съоръженията и финансовото състояние на дружеството. Установен е риск за безопасността на работещите и остаряло оборудване. Това би могло да доведе до невъзможност на осигуряване на отопление за абонатите. При такава ситуация под риск е поставана електропреносната мрежа на столицата. Потенциално това би могло да доведе до повишено използване на твърдо гориво и нарушаване на екологичните норми в града.

Дългосрочните финансови рискове може да доведе до фалиране на дружеството, което ще се превърне във финансова тежест и за данъкоплатците. Натрупаните задължения са в общ размер от над 1 млрд. лв. Топлофикация заплаща и глоби за превишени емисии азотен окис.
Финансирането ще бъде структурирано от международна финансова институция като очакванията са да се използва финансов ресурс от банков заем, европейски средства, за което ще се търси сътрудничество с държавата, и пари от бюджета на общината. Но представителите на Столична община завиха, че сметката няма да бъде платена от потребителите, чрез завишаване на сметките им. Работният доклад е на стойност от над 900 хил. долара. Средствата са отпуснати безвъзмездно от Агенцията за търговия и развитие на САЩ.

Автор: Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
69-годишен мъж почина, минути след като е изписан от болницата в Елхово
69-годишен мъж почина, минути след като е изписан от болницата в Елхово
Заловиха крадец, задигнал части от локомотиви в Русе
Заловиха крадец, задигнал части от локомотиви в Русе